Понад місяць мешканці Гравітона в Чернівцях скаржаться на нестерпний запах: у чому його причина

Пошук
UA EN

Понад місяць мешканці Гравітона в Чернівцях скаржаться на нестерпний запах: у чому його причина

Поділись новиною:

Понад місяць мешканці мікрорайону Гравітон скаржаться на нестерпний запах. У Чернівецькій міській раді створили спеціальну комісію з вивчення цього питання та визначення рівня забрудненості повітря.

У чому його причина та що роблять для його усунення — дізнавалися журналісти С4.

У середині травня в мікрорайоні Гравітон з’явився неприємний запах. Причина — мул, який залишається після очищення води в первинних відстійниках.

«Після очищення води в первинних відстійниках є залишковий мул, який виливається на так звані мулові карти, мулові майданчики. Вони можуть давати специфічний запах, особливо після дощів, коли є перепад температури, і можуть мати той чи інший неприємний запах. Проте це в межах технологічного регламенту», — каже директор КП «Чернівціводоканал» Андрій Колесник.

Їдкий запах від мулу виникає через зміну хімічних речовин у ньому.

«На цей час завдяки тому, що зменшили обсяги води, яку використовує і населення і, підприємство, по-перше, збільшилася концентрація, по-друге, змінився стан хімічних речовин, тому технології, які використані зараз на очисних спорудах, вони фізично й морально застарілі», — пояснює головний технолог КП «Чернівціводоканал» Олексій Зубко.

Аби зменшити навантаження на очисних спорудах, із середини червня рідкі нечистоти приймають на головній каналізаційно-насосній станції «Чернівціводоканалу». У 2024 році комунальне підприємство планує реконструкцію очисних споруд за грантовою угодою.

«На сьогодні оцей залишковий мул має приблизно 98% води. Ми знімемо 500 тонн і 35 тонн сухого такого кеко, який буде утворюватися, і після цього ми його зможемо стабілізувати, і цей стабілізовний мул, він буде без запаху взагалі. Але хочу ще раз підкреслити, що в цьому районі знаходиться і сміттєзвалища й були й інші моменти. На сьогодні «Чернівціводоканалом» і міською радою робиться все, щоб ми могли вже до кінця цього року запустити принципово нову технологію зневоднення осаду, яка, ну ми переконані, на 80% забере цю проблему», — говорить Андрій Колесник.

Читайте також: На КП «Чернівціводоканал» із семи аварійних бригад залишились три.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На Буковині двоє цивільних напали на прикордонників: одного з порушників застрелили
Уночі 29 червня на українсько-румунському кордону сталася сутичка між прикордонниками та цивільними, внаслідок чого один із нападників загинув. Про це журналістам С4 повідомив помічник начальника ...
Війна
30.06
15:34
Хотів купатися: на Буковині у Дністрі зник 37-річний чоловік (оновлено)
Рятувальники шукають у Дністрі 37-річного чоловіка, який учора пірнув у воду і зник безвісти. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій облас...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано