Перерахунок субсидій та тарифи на комуналку: яких змін чекати українцям з 1 травня

Пошук
UA EN

Перерахунок субсидій та тарифи на комуналку: яких змін чекати українцям з 1 травня

Поділись новиною:

З початком нового місяця в Україні відбудеться чимало змін. Йдеться, зокрема, про зміни у Правилах дорожнього руху, перерахунок житлових субсидій та одноразові виплати працівникам критичної інфраструктури. Більше про нововведення читайте далі у матеріалі С4.

Житлові субсидії

Для усіх домогосподарств, які наразі отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, термін її призначення закінчується у квітні поточного року в кінці опалювального сезону.

Відтак, у травні житлова субсидія буде призначатися на наступний період (до квітня 2024 року), і однією з умов для її призначення є відсутність заборгованості за комірне. Така вимога забезпечує контроль платіжної дисципліни та цільове використання коштів отримувачами житлової субсидії.

Денне світло фар

З 1 травня в Україні скасовується дія правила дорожнього руху щодо увімкнення денних ходових вогнів поза населеними пунктами.

Відтак, згідно з Правилами дорожнього руху, з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні.

Це правило створили, аби додатково позначати авто в умовах недостатньої видимості в осінньо-зимовий період. Однак з 1 травня це не вважатиметься порушенням ПДР.

Виплата одноразової грошової допомоги

Працівникам критичної інфраструктури з 1 травня мають виплатити новий вид одноразової грошової допомоги задля підтримки громадян, які постраждали під час виконання службових обов’язків у період військової агресії Російської Федерації проти України.

Право на призначення і виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю мають особи з числа працівників об’єктів критичної інфраструктури, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, які стали особами з інвалідністю у зв’язку з пораненням, каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання.

Одноразова грошова допомога встановлюється у таких розмірах:

  • 1) особам з інвалідністю I групи – 800 тисяч гривень;
  • 2) особам з інвалідністю II групи – 500 тисяч гривень;
  • 3) особам з інвалідністю III групи – 200 тисяч гривень;
  • 4) у разі загибелі (смерті) – 1 мільйон гривень.

Обмін ламп

З 1 травня обміняти лампи розжарювання на LED можна буде лише в обласних центрах країни, де зберігається найбільший попит.

Для попереднього замовлення ламп, необхідно зробити заявку у застосунку Дія. Для цього потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та лампи.

Обміняти можна до п’яти ламп з будь-яким цоколем на таку ж кількість LED-ламп.

Ціни на світло та газ

В Україні до 31 травня для побутових споживачів залишиться фіксована ціна на електричну енергію. Постанову Кабінету Міністрів України продовжили задля соціального захисту населення від підвищення цін (тарифів) на електроенергію.

Окрім того, залишиться незмінною для побутових клієнтів ціна на газ. Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» продовжила дію тарифного плану «Фіксований» ще на рік, його ціна й надалі складатиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

Таким чином, період дії тарифу буде немінним з 1 травня 2023 року по 1 травня 2024 року включно.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, хто має право та як отримати грошову допомогу сім’ям військовополонених.

Читайте також:

Як у Чернівцях завершувалися XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz (фото)
У Чернівцях завершилися XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz. Зокрема, в останній день читань можна було почути публічне інтервʼю Романа Кравця із Юрієм Андруховичем, побувати на презен...
На Буковині правоохоронці розслідують ймовірне самогубство 16-річної школярки
Поліція у Чернівецькій області розслідують ймовірне самогубство 16-річної дівчини із села Клішківці. Її тіло знайшли на території домогосподарства 6 вересня. Про це журналістам С4 повідомили у від...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано