Необхідно не менше 31 року страхового стажу: в Україні змінилися умови виходу на пенсію

Пошук
UA EN

Необхідно не менше 31 року страхового стажу: в Україні змінилися умови виходу на пенсію

Поділись новиною:

В Україні змінилися умови виходу на пенсію у 2024 році. Відтепер можна піти на заслужений відпочинок у 60 років, для цього потрібно мати не менше 31 року страхового стажу, який щороку збільшується.

Як нараховують страховий стаж та як його докупити, якщо не вистачає — дізнавалися журналісти С4.

З 2024 року страховий стаж для виходу на пенсію зростатиме на 12 місяців.

«На сьогодні для призначення пенсій по досягненню 60-річного віку необхідно набути 31 рік страхового стажу, але ця вимога буде зростати щороку на один рік. До 2028 року вже для того, щоби претендувати на призначення пенсії по досягненню 60-річного віку, необхідно буде мати 35 років страхового стажу як для жінок, так і для чоловіків. Ну і відповідно зменшення страхового стажу може давати право на призначення пенсій по досягненню 63-річного віку, або 65-річного віку», — розповідає начальниця управління обслуговування громадян ГУ ПФУ в Чернівецькій області Людмила Троцюк.

Пенсії зараховуються за ті періоди, протягом яких людина платила внески до Пенсійного фонду.

«Страховий стаж відповідно до чинного законодавства з 2024 року, це стаж, котрий не є просто записом у трудовій книжці чи у військовому квитку, це наявність сплати внесків за кожен місць у розмірі не менше ніж страховий внесок. Умовно кажучи, у нас 1000 гривень, а сплачено 500, то це не місяць страхового стажу, а тільки половина. Тобто у випадку сплати розміру страхового внеску меншому, ніж мінімальний розмір пенсії, стаж обчислюється пропорційно до сплачених внесків», — зазначає Людмила Троцюк.

Для тих, хто не має стажу або його недостатньо, пенсійні виплати не передбачені. Натомість такі особи із 65-річного віку мають право на отримання соціальної допомоги. Якщо не вистачає офіційного страхового стажу, його можна купити. З 1 квітня 2024 року мінімальний страховий стаж — 1760 гривень.

«У випадку докуплення страхового стажу — це подвійна ставка 22% від мінімального розміру заробітної плати. А у випадку, якщо добровільна участь у страхуванні, то це ординарна ставка і сплата внесків у розмірі не менше мінімального страхового внеску», — каже начальниця управління обслуговування громадян ГУ ПФУ в Чернівецькій області.

Інформацію про страховий стаж можна дізнатися в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду. Нині, щоб вийти на пенсію потрібно звернутися до пенсійного фонду, сервісного центру або подати заяву через сайт пенсійного фонду.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто з пенсіонерів може отримати 100% знижку на сплату комунальних послуг.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях з 1 липня вводять спеціальний режим роботи зовнішнього освітлення
Починаючи з 1 липня, у Чернівцях обмежать ввімкнення зовнішнього освітлення у нічний час. Таке рішення ухвалили під час засідання виконавчого комітету Чернівецької міської ради, пише С4. У ...
Війна
25.06
12:07
На вулицях Чернівців з’являться п’ять нових автобусів
У Чернівцях невдовзі почнуть курсувати п’ять нових автобусів українського виробництва. Про це повідомив міський голова Роман Клічук, пише С4. За його словами, транспорт є низькопідлоговим т...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано