Не лише про каву: у ЧНУ відкрили унікальну програму з експертизи субтропічних продуктів

Пошук
UA EN

Не лише про каву: у ЧНУ відкрили унікальну програму з експертизи субтропічних продуктів

Поділись новиною:

З 1 вересня у Чернівецькому національному університеті стартує нова освітня програма для магістрів — «Експертиза та технології продуктів із субтропічної сировини» (G13 Харчові технології), “родзинкою” якої стане фокус на аналізі та технології кави, чаю та какао.

Про це повідомила завідувачка кафедри хімії та експертизи харчової продукції ЧНУ, гарантка програми Анастасія Сачко, пише C4.

«Викладати будуть як викладачі нашого університету, так і фахівці, які безпосередньо працюють у кавовій сфері. Ми маємо широку мережу запрошених спікерів, які розповідатимуть про ті чи інші аспекти галузі. Тому що ми не зупиняємося виключно на каві», — зазначила вона.

За словами Сачко, програма охоплюватиме й інші субтропічні продукти: фрукти, спеції, чай, какао. Студенти вивчатимуть технології обробки, зберігання, переробки та експертизи сировини та готової продукції. Особливий акцент зроблять на фізико-хімічних, сенсорних та товарознавчих методах аналізу.

«Це не підготовка барист чи працівників кав’ярень, а саме технологів, які здатні налаштовувати процеси на виробництві», — підкреслила педагогиня.

За її словами, однією з ініціаторів створення програми стала чернівчанка Кристіна Гавриш — професійна харчова технологиня, яка теж планує брати безпосередню участь у викладанні.

Запуск програми, за її словами, обумовлений потребою у повному циклі освіти для студентів, що подались на спеціальність “Харчові технології”, а також із потребою у спеціалістах подібного типу:

«В університеті є спеціальність “Харчові технології” (програма підготовки бакалаврів “Якість та безпека харчової продукції). І було б логічно зробити повний цикл освіти. Тобто, окрім бакалаврської програми, відкрити магістерську, щоб у Чернівецькому національному університеті могли випускати магістрів харчових технологій. Таких фахівців на ринку зараз дуже бракує», — пояснила Сачко.

Цього року на навчання подалися 9 майбутніх магістрів. Максимальний обсяг передбачає 10 місць, 6 з яких — державні. Цікаво, що більшість вступників при цьому не є випускниками ЧНУ.

«Ми отримали заяви від людей, які працюють у кавовій індустрії вже 5–7 років. Це зробить навчання ще динамічнішим — адже і ми зможемо вчитися від своїх студентів», — зазначила педагогиня.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На Буковині реєструють зростання захворюваності на Covid-19
У Чернівецькій області протягом останнього тижня фіксують зростання захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції, у тому числі Covid-19. Це вперше після завершення епідемічного сезону 2024–...
У Генеральному штабі заявили про успіхи Сил оборони на декількох напрямках Донеччини
У період з 4 по 16 серпня Силам оборони України вдалося зачистити від ворога декілька населених пунктів у Донецькій області. Також українські захисники завдали значних втрат у живій силі, техніці й о...
Війна
17.08
11:48
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано