НБУ з 2023 року розпочне вилучення деяких паперових банкнот

Пошук
UA EN

НБУ з 2023 року розпочне вилучення деяких паперових банкнот

Поділись новиною:

З 1 січня 2023 року Національний банк України розпочне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 – 2007 років (попереднього покоління) з метою поступової їх заміни на оновлені грошові знаки.

Про це з посиланням на Національний банк України пише С4.

Замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети, а саме: 

  • обігові монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018 року;
  • банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.

В НБУ зазначають, що метою такого рішення є підвищення якості готівки в обігу через зношеність банкнот попереднього покоління, які вже досить тривалий час перебувають в обігу, а також поліпшення готівкових розрахунків та їхньої зручності для населення. 

Крім того, велика кількість різних дизайнів банкнот одного номіналу в обігу може призводити до плутанини та витрат зайвого часу під час здійснення готівкових розрахунків.

З початку наступного року НБУ спільно з банками розпочне поступове вилучення з готівкового обігу зазначених банкнот: вони не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій, а Національний банк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Тобто банкноти попереднього покоління не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться з обігу та передаватимуться до Національного банку для подальшої утилізації.

Національний банк наголосив, що такі банкноти залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно буде спеціально обмінювати. 

Читайте також:

У гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 в Чернівцях завершують капремонт дворового покриття (фото)
У Чернівецькій гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 завершують капітальний ремонт дворового покриття. Про це повідомляє С4 із посиланням на Facebook-сторінку міського голови Романа Кліч...
Україна цього тижня переходить на зимовий час: коли треба переводити годинники
Традиційно щоосені Україна переходить на зимовий час. Це відбувається в останню неділю жовтня. У 2024 році — це 27 жовтня о 04:00. Тоді потрібно буде перевести стрілки на одну годину назад — на 3:00....
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано