На вулиці Хмельницького й Університетській унікальні старовинні брами потребують реставрації: за яких умов її зроблять

Пошук
UA EN

На вулиці Хмельницького й Університетській унікальні старовинні брами потребують реставрації: за яких умов її зроблять

Поділись новиною:

Відреставрувати фасад, двері чи браму свого помешкання у Чернівцях можливо за програмою співфінансування, яка передбачає, що частину коштів сплачують співвласники будинку, а решту фінансує міська рада.

Якщо фасади та двері поступово оновлюють, то історичні брами у центрі міста, досі у занедбаному стані. Відремонтувати їх нині немає кому, до того ж такі роботи дороговартісні. Йдеться, наприклад, про браму на вулиці Хмельницького, 68.

«На жаль, такого розміру і такої складності брами не потрапляють у програму (співфінансування – ред.) через те, реставрація їхня дороговартісна. Відповідно частина суми, яку повинні зібрати мешканці, теж велика», – говорить реставратор Віталій Москалюк.

За його словами, деякі брами у Чернівцях є унікальними.

«Наше місто забудовувалось понад 130 років назад, тому ці брами збереглися краще, ніж, наприклад, у Львові. Їх, до речі, не так багато», – зауважив Москалюк. 

На вулиці Богдана Хмельницького є ще одні історичні двері у будинку №64. За словами реставратора, вони виготовлені за технологією найперших кам’яних будинків у Чернівцях. 

«Я думаю, що цим дверям понад 200 років. Одні з найстаріших дверей з таким збереженням. Такі ще є в центральній частині міста, але вони у внутрішніх під’їздах і трохи іншому стані», – каже Віталій Москалюк.

На вулиці Університетській, 27 брамі 250 років. 

«Ці двері чим від попередніх відрізняються – вони декілька разів подавалися на програму (співфінансування – ред.), але за різних обставин не вдалося їх зробити. Це та ж сама історія – брама велика, вартість велика і час реставрації довгий», – додає реставратор.

Начальниця управління охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Вікторія Діденко зазначає, за ці об’єкти брались, але для тамтешніх жителів будинків жителів сума завелика. 

«Річ у тім, що ці всі двері дуже габаритні, і вони коштовні у своєму реставруванні. Мешканці ще думають на рахунок того, щоб взяти участь у реставрації цих дверей. Можливо, об’єкти будуть переносити на наступний рік», – сказала Діденко.

У Чернівцях цьогоріч планують відреставрувати 14 старовинних дерев’яних дверей. Торік за подібним алгоритмом 10 старовинних дверей відремонтували, а за весь час існування програми – з 2016 року – понад сотню.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На Буковині ДБР затримало правоохоронця, який особисто переправляв ухилянтів до лінії кордону
У Чернівецькій області працівники Державного бюро розслідувань «на гарячому» затримали правоохоронця, який займався нелегальним переправленням військовозобов’язаних до Румунії. Тепер йому «світить» д...
Готували підпали на об’єктах «Укрзалізниці»: на Буковині затримали трьох поплічників росії
Служба безпеки України та Нацполіція затримали трьох підпалювачів, які намагалися знищити релейні шафи «Укрзалізниці» на Буковині. Їм тепер загрожує довічне ув’язнення. Про це пише С4 з посиланням...
Війна
17.09
13:07
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано