На чернівецькій ратуші зупинився старовинний годинник: коли відновлять його роботу

Пошук
UA EN

На чернівецькій ратуші зупинився старовинний годинник: коли відновлять його роботу

Поділись новиною:

Годинник на чернівецькій ратуші, якому вже 180 років, зупинився і тепер показує 12:00. У маятниковому механізмі тріснула пружина. Оскільки годинник старовинний, деталі до нього вже не виготовляють, тож знайти необхідну пружину складно.

Про це журналістам С4 розповів секретар виконавчого комітету Чернівецької міської ради Сергій Добржанський.

Фото: Тарас Піц

За словами Добржанського, у міській раді наразі шукають можливість відремонтувати годинник власноруч.

«Біда в тому, що це така тонка деталь, і там треба до міліметра, щоб вона була точною. Оскільки це старовинний годинник, то такі деталі вже не виробляються Ми кинули інформацію для тих хто виробляє або працює з такими годинниками, щоб якщо мають подібну деталь, щоб могли нам продати», – каже посадовець.

Секретар виконкому додав, що деталь до годинника не обійдеться бюджету у великі кошти, оскільки кошти вартує орієнтовно одну-дві тисячі гривень.

Що відомо про годинник на ратуші

Чернівецьку ратушу побудували у 1843–1847 роках за проектом німецького архітектора Адольфа Маріна. Тоді на будівлі й з’явився один з годинників: баштовий.

Другий, розміщений над парадним входом, був подарований бургомістром Антоном Кохановським, який очолював Чернівці з 1866 по 1892. Цей годинник з циферблатом, що світиться уночі, він замовив у Празі і презентував улюбленому місту. 

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Чернівцях планують розробити проєкт реконструкції Ратуші. Про ремонт історичної будівлі в середмісті мова поки не йде. Та під час реконструкції Центральної площі хочуть передбачити й те, як буде виглядати її головна споруда.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У 25 закладах середньої освіти Чернівецької області створять осередки викладання предмета «Захист України»
На Буковині створять 25 осередків викладання предмета «Захист України» на базі закладів середньої освіти. На реалізацію цієї програми Чернівецька область отримала з державного бюджету понад 65 млн гр...
У Чернівцях відкрили XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz (фоторепортаж)
У п'ятницю, 6 вересня, відбулося відкриття XV Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz. Фестиваль триватиме до 8 вересня. У фестивалі беруть участь автори не тільки з України, а й з Австрі...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано