На Буковині зафіксували випадок кору в дитини: хто перебуває у зоні ризику

Пошук
UA EN

На Буковині зафіксували випадок кору в дитини: хто перебуває у зоні ризику

Здоров'я
21.09
13:15

Поділись новиною:

У Чернівецькій області виявили випадок кору у трирічної дитини. Це перший зареєстрований випадок захворювання від початку 2023 року.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я, пише С4.

Зазначається, що наразі лікарі з’ясовують, чи була дитина вакцинована. Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, вона мала отримати перше щеплення КПК у 12 місяців, а планове друге — коли дитині виповниться шість років. 

Медики нагадують, що в Україні залишається високим ризик спалаху кору, одна з причин якого – низьке охоплення вакцинацією. Відтак нині триває «наздоганяюча» вакцинація дітей до 17 років проти кору, які пропустили планові щеплення.

Довідка: Кір – це небезпечне інфекційне захворювання, яке швидко поширюється в місцях масового перебування людей. Хвороба становить загрозу здоров’ю людини своїми ускладненнями, серед яких — пневмонія, вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), захворювання мозку (паненцефаліт),  а також інвалідність і смерть.

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури приблизно через 10–12 днів після інфікування, яке триває 4–7 днів. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через декілька днів з’являється висип і розповсюджується по всьому тілу, а на 5-6 день зникає. 

При перших симптомах кору лікарі рекомендують відразу звернутися до сімейного лікаря. 

У центрі зазначають, що ліків від кору не існує. Єдиний спосіб захисту — це вакцинація двома дозами. Якщо особа контактувала з хворим на кір, необхідно отримати вакцину КПК протягом перших 72 годин. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, де на Буковині спостерігається найбільша кількість небезпечних кліщів.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Вранці у Чернівцях горів хімзавод (фото)
Уранці 19 вересня у Чернівцях спалахнула пожежа на хімзаводі. Горіло складське приміщення. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області....
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано