На Буковині з червня почнуть штрафувати громадян, які перебувають в прикордонній смузі без дозволу — ексклюзив С4

Пошук
UA EN

На Буковині з червня почнуть штрафувати громадян, які перебувають в прикордонній смузі без дозволу — ексклюзив С4

Поділись новиною:

У Чернівецькій області від початку березня видали 577 дозволів на право в’їзду, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск до 5-кілометрової прикордонної смуги. Громадян закликають поквапитись і не залишати подання звернення на останній момент, оскільки, починаючи з червня, порушників почнуть карати.

Про це у коментарі журналістам С4 розповів старший офіцер пресслужби Чернівецького прикордонного загону, майор Костянтин Лісник.

Фото: Західне регіональне управління Держприкордонслужби

За його словами, термін розгляду звернення становить 10 днів. Відтак, у ДПСУ радять громадянам заздалегідь подбати про отримання дозволу, особливо перед наближенням великодніх свят і літа.

До 1 червня триває перехідний період, тому буковинців поки не карають за відсутність дозволу. Утім, наголошує Лісник, з 1 червня прикордонники почнуть контролювати дотримання режиму, і тих громадян, які будуть порушувати його, притягуватимуть до адміністративної відповідальності за статтею 202 КУпАП, яка передбачає штраф від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів, тобто від 850 до 1700 грн.

Варто зазначити, що дозвіл прикордонні загони видають лише за ті регіони, за які вони несуть відповідальність. Тобто, якщо мешканець Чернівецької області планує перебувати у 5-кілометровій зоні від кордону в інших областях, наприклад у Закарпатській, то, відповідно має отримати дозвіл у Чопського загону.

«При цьому може виникати дивна географічна ситуація, коли, наприклад, сам населений пункт не входить до прикордонної смуги, але для того, щоб потрапити в одне село, йому потрібно проїхати інші. Виїжджаючи за межі населеного пункту, його можуть зупинити і перевірити наявність такого дозволу», – пояснюють у пресслужбі Чернівецького прикордонного загону.

Кому потрібні дозволи

За словами Лісника, дозволи потрібно оформити не тільки військовозобов’язаним, а й жінкам та дітям. Йдеться про такі випадки як рибальство, мисливство, пересування на транспортному засобі, провадження робіт (окрім сільськогосподарських і будівельних) та інші випадки. Водночас обмеження не стосується перебування у населених пунктах.

Тим громадянам, які в’їжджають у прикордонну смугу, щоб перетнути державний кордон в пунктах пропуску, не потрібно отримувати спеціальні дозволи. Теж саме стосується водіїв вантажних автомобілів, які здійснюють мультимодальні перевезення, а також особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги, що рухаються автомобільним транспортом автомобільними дорогами загального користування державного значення, залізничним транспортом залізничними шляхами сполучення, частина яких проходить по ділянках місцевості, де встановлено прикордонну смугу, без виконання зупинок, виходу на залізничних станціях у прикордонній смузі.

Не видаватимуть дозволи тим, хто свідомо подав неправдиву інформацію або підробив документи. Також це стосується людей, котрих протягом останнього року притягали до відповідальності за порушення законодавства з прикордонних питань, якщо людині заборонено в’їзд до України або відсутні підстави для перебування в Україні.

Як його отримати

Для того, щоб отримати такий дозвіл, необхідно звернутися особисто до Чернівецького прикордонного загону, який розташований у м. Чернівці за адресою вул. Володимира Великого, 2а, або за допомогою електронної пошти – [email protected].

У зверненні має бути дата, адреса зворотна, дані особи, яка звертається, а також підпис.

Орган ДПСУ не пізніше десяти робочих днів з дня надходження звернення, приймає рішення про надання дозволу, про відмову в наданні дозволу або про визнання наданого дозволу недійсним.

Приклад рішення про надання дозволу

Нагадаємо, раніше ми детальніше роз’яснювали причини та умови посилення режимних обмежень на території 17 громад Чернівецької області.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У 25 закладах середньої освіти Чернівецької області створять осередки викладання предмета «Захист України»
На Буковині створять 25 осередків викладання предмета «Захист України» на базі закладів середньої освіти. На реалізацію цієї програми Чернівецька область отримала з державного бюджету понад 65 млн гр...
У Чернівцях відкрили XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz (фоторепортаж)
У п'ятницю, 6 вересня, відбулося відкриття XV Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz. Фестиваль триватиме до 8 вересня. У фестивалі беруть участь автори не тільки з України, а й з Австрі...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано