Меню на Святвечір: 12 пісних страв до святкового столу

Пошук
UA EN

Меню на Святвечір: 12 пісних страв до святкового столу

Поділись новиною:

В Україні 6 січня напередодні Різдва відзначають Святий вечір. За традиціями, у цей вечір українці збираються разом зі всією сім’єю і прославляють народження Христа.

За стіл сідають після того, як зійде перша зірка, а на ньому обов’язково мають бути 12 пісних страв.

Запечена у духовці скумбрія

  • Скумбрія свіжоморожена – 2 шт
  • Лимон – 1 шт
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.
  • Приправа для риби – 1 ч.л
  • Сіль – 2 щіпки
  • Чорний мелений перець – 2 щіпки.

Приготування:

Скумбрію розморозьте, але не до кінця, так її буде зручніше нарізати і почистити. У тушок відріжте голову і хвіст, акуратно зробіть поздовжній надріз на череві, дістаньте нутрощі. Очищені тушки промийте всередині і зовні, потім промокніть вологу серветками. Наріжте рибу на 5 порційних шматочків.

Викладіть шматочки на фольгу, сформувавши з неї неглибокі човники, щоб не витікав сік під час запікання. Зверху рибу присипте меленим перцем та сіллю.

Соняшникову олію змішайте зі спеціями до риби, отриманий соус нанесіть на кожен шматочок всередині і зовні.

Цибулю очистіть, наріжте кільцями середньої ширини, покладіть по одному шматку між кожним шматком риби.

Лимон промийте, також наріжте кружальцями, помістіть поряд з цибулею. Шматочки лимона та цибулі можна покласти під рибу.

Фольгу з рибою перекладіть на деко, потім до розігрітої до 200 градусів духовки. Запікайте рибу, не накриваючи фольгою, наступні 30 хвилин до готовності, потім ще 10 хвилин за температури 180 градусів, щоб риба набула красивої рум’яної скоринки.

Кутя

  • 250-300 г пшениці
  • 4 склянки води
  • 2 ст. л. соняшникової олії (для пісної куті)
  • 2-3 ст. л. меду
  • 2 ст. л. маку
  • 50 г волоських горіхів
  • 100 г кураги
  • 50 г родзинок

Приготування:

Помийте 250-300 г пшениці й залийте 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-40 хвилин до готовності. Ще в теплу кашу додайте соняшникову олію.

Наріжте 100 г помитої чи / та розпареної кураги невеликими кубиками. Додайте в пшеницю подрібнену курагу і 50 г родзинок. Потім всипте 2 ст. л маку.

Додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте кутю, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.

Далі додайте в кутю з пшениці 2-3 ст. л. меду. Залиште страву мінімум на 2 години, щоб настоялася.

Вареники з картоплею

  • Борошно – 400 г
  • Вода – 200 г
  • Олія – 3 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Картопля – 800 г
  • Цибуля – 1 шт
  • Олія – 1 ст. л.

Приготування:

Просіюємо 400 грам борошна. Додаємо пів чайної ложки солі. Сіль добре вмішуємо в борошно. 

Робимо в борошні для зручності ямку і заливаємо туди 200 грам кип’ятку. Додаємо три ложки рослинної олії. Олію беремо соняшникову рафіновану без сильно виражених запахів. 

І вимішуємо тісто. Спочатку це потрібно робити лопаткою чи ложкою. Коли борошно вистигло, тоді його можна без проблем взяти і почати замішувати руками.  Продовжуємо замішувати ще тепле тісто руками, поки воно не стане одним суцільним еластичним куском. Коли тісто вимісили, беремо трішки олії та змащуємо зверху тісто.

Для начинки потрібно почистити та відварити 800 грам картоплі. Ріжемо одну середню цибулину. Нарізаємо на кубики та смажимо до легкої прозорості кусочків.

Зливаємо воду і додаємо меленого чорного перцю. В каструлі, де варилася картопля, залишаємо кілька ложок води, щоб картопля була м’якша і добре товклася. Додаємо підсмажену цибулю до картоплі і продовжуємо товкти. Підсолюємо та перчимо за смаком.

Узвар з сухофруктів

  • Яблука сушені – 3 великі жменьки
  • Груші сушені – 1 велика жменя
  • Чорнослив сушений – 1 велика жменя
  • Вода – 5 літрів
  • Мед або цукор – 1 ст. л.

Приготування:

Сушеницю з яблук, груш та сливок, декілька раз промиваємо у воді. Набираємо чистої води та ставимо помокнути 20 хвилин. Після того воду зливаємо.

У великий баняк, наливаємо воду та додаємо сушениці. Ця пропорція інгредієнтів, розрахована на 5 літрів води. Воду доводимо до кипіння і варимо ще приблизно 10 хвилин. Накриваємо кришкою та даємо настоятися декілька годин. Чим довше, тим більше буде насичений смак та колір.

Перед подачею на стіл, пробуємо наш узвар, та за потребою підсолоджуємо медом. Але він може бути солодким і без цього.

Тушкована капуста

  • Капуста – 1 шт
  • Олія – 50 мл
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Цибуля – 1 шт
  • Вода, сіль і перець та інші спеції за смаком.

Приготування:

Капусту нашинкувати, посолити та віджати руками. Додати воду, олію і тушити, при потребі долити воду. Час від часу помішувати.

За декілька хвилин до готовності капусти додати томатну пасту. У кінці додати перець чорний мелений і інші спеції.

Мариновані гриби

  • 1 л води
  • 2 ст. л. солі
  • 1 ст. л. цукру
  • 50 мл оцту 9%
  • 2 бутони гвоздики
  • 2 горошки чорного перцю
  • 1 лавровий лист

Приготування:

Гриби промийте проточною водою. Перекладіть гриби в каструлю, залийте водою та додайте 1-2 ч. л. солі. Варіть 20 хвилин після закипання.

Паралельно приготуйте маринад. Візьміть каструлю, влийте 1 л окропу, додайте 2 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 2 бутони гвоздики, 2 горошки чорного перцю та 1 лавровий лист. Варіть маринад до розчинення солі та цукру, а потім додайте 50 мл оцту 9%.

У киплячий маринад закиньте гриби та варіть 10 хвилин. Якщо у вас великі шматочки, збільште час до 15 хвилин. Гриби перекладіть у банки, але так, щоб вони не були спресовані. Виловіть із маринаду спеції та додайте в банку. Залийте маринадом, накрийте кришкою та поставте стерилізуватися.

Стерилізуйте 15 хвилин на маленькому вогні, потім виймайте банку з води та закочуйте кришку. Перевертайте кришкою донизу на деякий час. Після приберіть у прохолодне місце – підвал чи холодильник.

Овочеве рагу

  • Картопля – 0,5 кг
  • капуста – 1 кг
  • ріпчаста цибуля – 250 г
  • морква – 200 г
  • пісне масло 170-200 мл
  • томатна паста – 70 г
  • цукор – 2 ст. л.
  • лавровий лист – 3 шт.
  • сіль, перець за смаком.

Приготування:

Картоплю добре вимийте і поставте варитися.

Для піджарки цибулю почистіть, помийте, і покришите кубиками. Моркву також почистіть, добре промийте під проточною водою і натріть на крупній тертці.

Підсмажте цибулю до трохи золотистого кольору, потім додайте моркву. Перемішайте, додайте в міру необхідності рослинне масло тушкуйте до м’якого стану.

Наріжте капусту смужками і перекладіть в глибоку сковороду або сотейник. Додайте 70 мл рослинного масла, томатну пасту, сіль, перець, цукор. Перемішайте. Залийте капусту водою, так, щоб води було по рівню капусти. Накрийте кришкою і тушкуйте протягом 20 хвилин на малому вогні.

Покладіть лавровий лист, перемішайте і залиште капусту гаситися далі, але вже без кришки, щоб зайва рідина википіла. Остиглу картоплю очистіть від шкірки і покришите саме дрібними кубиками, тоді рагу буде ніжним. Тепер в одній мисці змішуємо картоплю, капусту і піджарку.

Заливна риба

  • 1,5 кг риби
  •  2 цибулини
  • 4 моркви
  • 1 корінь петрушки
  • 1 корінь селери
  • 2-3 лаврових листки
  • 1/2 склянки столового оцту
  • 2-3 ч.л. желатину
  • гвоздика, запашний перець горошком та 1/2 ст.л. солі і цукру

Приготування:

Рибу підготувати, видаливши шкірку і кістки, нарізавши на шматки.Залити холодною водою, довести до кипіння, додати нарізані шматочками моркву, корінь петрушки і селери, ріпчасту цибулю, горошки перцю, гвоздику, сіль.

Варіть бульйон близько однієї години. Потім відвар процідити, знову закип’ятити і покласти в нього шматки риби. Варити до готовності риби 15-20 хв.

Готову рибу вийняти і остудити. У відвар додати оцет, цукор, замочений у воді желатин. Прогріти до повного розчинення желатину, процідити, охолодити до кімнатної температури. Скласти рибу в посуд, залити відваром і охолодити.

Вінегрет

  • Картопля – 400 г
  • буряк – 300 г
  • морква – 200 г
  • ріпчаста цибуля – 150 г
  • квашена капуста (без соку) – 200 г
  • квашені огірки – 200 г
  • червона квасоля – 2 / 3 склянки
  • соняшникова олія
  • сіль, чорний мелений перець.

Приготування:

Квасолю відварити до готовності. В окремій каструлі зварити решту овочів. Очистити їх від шкіри, нарізати кубиками. Квашену капусту відтиснути від зайвої рідини.

У велику посудину викласти всі підготовлені овочі, крім буряка, заправити олією і перемішати. Буряк також в окремій посудині заправити олією, перемішати. Викласти його в посудину до всіх овочів, посолити, поперчити і знову все разом перемішати.

Яблучний пиріг

  • 220 г борошна
  • 200 мл води
  • 160 г цукру
  • 2 ст. л. меду
  • 600 г яблук
  • 2 ч. л. розпушувача
  • 10 г ванільного цукру
  • 80 г соняшникової олії.

Приготування:

Розчиніть у воді цукор, ванільний цукор і мед. Введіть борошно з розпушувачем, збийте до однорідної консистенції. Влийте соняшникову олію і перемішайте.

Яблука очистіть від насіння і шкірки, наріжте кубиками. Пересипте яблука у форму для запікання і залийте тестом.

Випікайте 50-60 хвилин в розігрітій до 180 º духовці до рум’яної скоринки. Готову випічку злегка остудіть, вийміть з форми і присипте цукровою пудрою.

Солодкі пампухи

  • Борошно – 5 склянок
  • Дріжджі сухі – 1 ст. л.
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Сіль – 1/2 ч. л.

Приготування:

Борошно просіюємо, змішуємо з сухими інгредієнтами, поступово вливаємо олію та воду. Місимо м’яке тісто та ставимо його в тепле місце. Тісто має збільшитися в об’ємі в двічі.

Трохи обминаємо тісто, розкачуємо тісто качалкою (товщина не менше – 2 см). Склянкою видавлюємо круглі памухи.

Даємо підійти в теплому місці 15 хвилин. У казані розігріваємо олію та смажимо на середньому вогні до золотистого кольору.

Викладаємо пампухи на серветку, щоб стік зайвий жир. Холодні пампухи щедро посипаємо цукровою пудрою.

Пиріжки з вишнею

  • Борошно пшеничне 4 ст.
  • Вода тепла 1 ст.
  • Дріжджі живі 25 гр.
  • Рослинна олія 50 мл.
  • Мед 1 ст. л.
  • Цукор-пісок 0,5 ст.
  • Вишня 400 гр.
  • Вода 2-3 ст. л.
  • Крохмаль картопляний 1 ст. л.

Приготування:

Дріжджі розкришіть в глибоку миску і залийте склянкою теплої води. Розмішайте віночком і залиште настоятися. В окрему миску кілька разів просійте борошно. Півсклянки борошна відставте в сторону.

До борошна додайте мед і влийте воду з дріжджами і рослинну олію. Перемішайте ложкою, а потім вимішуйте руками.

Якщо при вимішуванні тісто сильно липне до рук, додайте трохи борошна. Вимішуйте тісто 5-10 хвилин руками. Миску злегка змастіть рослинною олією. Сформуйте з тіста кулю і покладіть в миску, накрийте рушником або харчовою плівкою.

Залиште на 1-1.5 години в теплому місці. Тісто, що підійшло збільшиться в кілька разів. Обімніть його руками і розділіть на 4 частини. Одну частину заберіть, інші, знову ж таки, накрийте.

Тісто розтягніть і розділіть на 6 рівних частин. Кожну з частин розкачайте в коржик – вона повинна вийти не більше 8 сантиметрів в діаметрі.

Для начинки цукор змішайте з крохмалем. Вишню з’єднайте з цукрово-крохмальною сумішшю і перемішайте.

Викладіть начинку по центру коржика і защипніть краю, як мішечок. Змастіть форму для мафінів рослинною олією і покладіть туди майбутній пиріжок.

Підготовлені майбутні пиріжки змастіть медом, розведеним з водою в пропорціях 1 столова ложка меду і 2 столових ложки води. Випікайте пиріжки при 180 градусах 15-20 хвилин.

Раніше ми писали про особливі різдвяні страви Буковини, які варто приготувати на Святвечір.


Читайте також:

На свята у Чернівцях на деяких маршрутах зменшать кількість комунального транспорту
З 25 грудня до 12 січня у Чернівцях буде курсувати менша кількість транспорту на деяких маршрутах, які обслуговує Чернівецьке тролейбусне управління. Про це пише С4 з посиланням на допис комунальн...
Розклад богослужінь у Чернівцях на Святвечір та Різдво Христове
У Чернівцях вдруге за новоюліанським календарем відзначатимуть Різдво у грудні. 24 і 25 грудня у храмах Православної церкви України міста відбудуться святкові богослужіння. Розкладом богослужінь п...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано