Лікар-епідеміолог пояснив, у чому причина спалаху кашлюку на Буковині та чого очікувати з початком навчального року

Пошук
UA EN

Лікар-епідеміолог пояснив, у чому причина спалаху кашлюку на Буковині та чого очікувати з початком навчального року

Здоров'я
25.08
15:19

Поділись новиною:

У Чернівецькій області від початку року зафіксували майже 400 випадків кашлюку. Серед недужих 394 дитини, двоє хворих – дорослі. Лікарі кажуть, що на Буковині вперше за десять років фіксують спалах кашлюку, який спричинений низьким рівнем вакцинації.

Про це в ефірі програми «Що коїться» на телеканалі С4 повідомив лікар-епідеміолог Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Юрій Падурару.

«Спалах виник внаслідок того, що протягом багатьох років накопичувалися неімунні діти і дорослі, які з тих чи інших причин не отримали щеплення проти кашлюка. У цьому році створилися відповідні умови, які дозволили збуднику кашлюка – бактерії – легко передаватися від людини до людини», – пояснив Падурару.

За його словами, в останні два місяці ріст захворюваності спинився, утім прогнози фахівців невтішні.

«Ми очікуємо зростання захворюваності в осінньо-зимовий період, коли будуть формуватися дитячі організовані колективи», – зауважив лікар-епідеміолог.

Чим небезпечний кашлюк

Юрій Падурару каже, що кашлюк є небезпечним як для дорослих, так і для малечі. Утім найважче переносять хворобу діти до п’яти років.

«Дуже важко хворіють діти, вони хворіють по шість місяців поспіль: кашляють, задихаються, мають важкі ускладнення легень, серцево-судинної системи. У дітей до року можуть навіть виникнути зупинки дихання, смертельні випадки, порушення розвитку, у тому числі й психічного», – застерігає фахівець.

Як захиститися від кашлюка

Захиститися від хвороби можна насамперед вакцинацією. Утім її проводять лише дітям до семи років, в окремих випадках щеплення можна провести й пізніше, навіть у дорослому віці, проте, за словами Падурару, ризики отримати реакцію на щеплення тоді більші.

«На жаль, той календар профілактичних щеплень дозволяє щепити дітей лише до семи років, в окремих випадках можна збільшити цей вік. МОЗ рекомендує деяким дорослим щепитися від кашлюка, але, враховуючи ризики, це має погоджуватись із сімейним лікарем. Треба встановити який рівень імунітету, алергічний статус – усі ці фактори треба врахувати й тоді приймати рішення. Але краще це робити в дитячому віці, коли можуть виникнути мінімальні реакції на вакцинацію», – говорить лікар-епідеміолог.

Якщо людина таки не отримувала щеплення від кашлюка, їй допоможе захистися від недуги дистанція у понад 1 метр від недужого, гігієна рук, чисті поверхні та захисні маски.

«Зараз в області відбувається масштабна кампанія щодо проведення щеплень проти дифтерії, правця і кашлюка: як дорослим, так і дітям. Тому ми хочемо в короткий проміжок часу, до листопада, охопити щепленнями максимальну кількість людей, щоб зменшити негативні наслідки, які можуть виникнути внаслідок спалаху», – додав Юрій Падурару.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Чернівецькій області епідеміологи фіксують «неприроднє» зростання захворюваності на COVID-19. На Буковині минулого тижня зафіксували летальний випадок внаслідок хвороби.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На Буковині ДБР затримало правоохоронця, який особисто переправляв ухилянтів до лінії кордону
У Чернівецькій області працівники Державного бюро розслідувань «на гарячому» затримали правоохоронця, який займався нелегальним переправленням військовозобов’язаних до Румунії. Тепер йому «світить» д...
Готували підпали на об’єктах «Укрзалізниці»: на Буковині затримали трьох поплічників росії
Служба безпеки України та Нацполіція затримали трьох підпалювачів, які намагалися знищити релейні шафи «Укрзалізниці» на Буковині. Їм тепер загрожує довічне ув’язнення. Про це пише С4 з посиланням...
Війна
17.09
13:07
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано