«Кухня порозуміння»: у Старій Жадові місцеві господині з ВПО ділилися кулінарними традиціями регіонів
«Кухня порозуміння»: у Старій Жадові місцеві господині з ВПО ділилися кулінарними традиціями регіонів
Швидкі новини
«Кухня порозуміння»: у Старій Жадові місцеві господині з ВПО ділилися кулінарними традиціями регіонів
У селі Стара Жадова на Буковині провели інтеграційний захід «Кухня порозуміння», під час якого внутрішні переселенці та місцеві обмінювались традиціями своїх регіонів.
Про це повідомляє С4.
Жителька села Стара Жадова Оксана Кисилиця готує червоний борщ на копчених ребрах та квашеній капусті за маминим рецептом.
«У борщ входить квасоля, картопля, морква, буряк червоний, зелень, квашена капуста. На копчених ребрах вариться бульйон, потім додається квашена капуста, картопля вариться, буряк, робимо зажарку», – ділиться рецептом буковинка.
А ось на Донеччині варити борщ заведено не на копчених, а на сирих ребрах. Тоді страва виходить навариста й має багато м’яса.
«Картоплю ріжу соломкою – це мені так більше подобається. Вариться бульйончик м’ясний. Потім робиться зажарка. Бурячок кидається, все в зажарку. А потім картоплю кидаємо з цибулькою, щоб давала бульйончику запаху», – розповідає вимушена переселенка Світлана Рубан.
У Харківській області господині, як правило, готують борщ на томатній основі, аби отримати яскравий червоний колір.
«Борщ варить на кісточках, ребрах. Туди додається картопля, цибуля, буряк, морква, цибуля, томат, олія. Ну а потім квасоля, зелень», – говорить вимушена переселенка Тамара Крюкова.
Тетяна Пулькевич зі Скадовського району ділиться своїм рецептом родинного борщу. Як виявилося, Херсонський традиційний борщ варять з палюшками або м’ясними кульками.
«У нас сьогодні борщ на ребрах свинячих. Борщ робиться з начинкою – це коли вже зварили бульйон і повністю готовий борщ, додаємо дути окремо приготовлені потрухи з тістом», – каже жінка.
У заході взяли участь 55 осіб з різних куточків України, які ділились традиційними для їхнього регіону рецептами борщу.
«Ми ділимося тим, які борщі є в різних регіонах, своїми рецептами. Поки тут заварювався бульйон і чистились усі овочі, я чула як господині розповідали одна одній, як у них варять борщ. Тобто на таких побутових темах ми пізнаємо одне одного», – говорить голова ГО «Фонд “Буковина інноваційна”» Тетяна Мосін.
Силами громадської організації у Старій Жадові також покращили умови у місцевому прихистку: закупили меблі та встановили обладнання для кухні.
«Власне, люди чого потребували? Кухню. Тут раніше було порожньо, не було місця для готування. Ми закупили і певні побутові прилади, і навіть посуд для приготування різних страв. Це сковорідки, каструлі, гарнітур, мікрохвильова піч. Крім цього, ми допомогли в облаштуванні двох санвузлів, це насправді було теж дуже важливо, тому що попередні були в аварійному стані», – додає Тетяна Мосін.
Проєкт реалізовує громадська організація «Фонд «Буковина інноваційна» в межах SCLR-програми підтримки ініціатив громад Буковини, яку реалізує AREAC – Чернівецька Регіональна Асоціація Соціального Розвитку за адміністративної підтримки HEKS/EPER Румунія та фінансової підтримки Swiss Solidarity та Act Alliance.
Відео: “Молодий буковинець”
Слідкуйте за нами у Telegram
Читайте також:
просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами