Книгу Іллі Стринадка «Вижниця: верхня, нижня, нова» презентували в Чернівцях (фото)

Пошук
UA EN

Книгу Іллі Стринадка «Вижниця: верхня, нижня, нова» презентували в Чернівцях (фото)

Культура
19.06
18:47

Поділись новиною:

Книгу про мальовничий куточок Буковини місто Вижницю представили в Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Михайла Івасюка. Також тут розгорнули виставку історичних експонатів, що стосуються Вижниччини, представлені Чернівецьким обласним краєзнавчим музеєм.

Вижничанин, краєзнавець, публіцист Ілля Стринадко зробив ґрунтовне краєзнавче дослідження, яке дає можливість здійснити подорож в історію Вижниці.

«В першу чергу я хотів би подякувати покійному Лесю Романцю, практично книга «Карапчів над Черемошем» мені тоді показала, як писати, як оформлювати і як робити. І коли я починав збирати цей весь матеріал, я декілька разів переосмислював історію Вижниці. Я думав, як так, що Вижниця, будучи другим населеним пунктом на Буковині висвітлена не на належному рівні? Чому так сталося? А причин є досить багато. Це й економічні проблеми, які були й на той час, і зараз є. Тоді через Вижницю в Європу йшов великий торговий шлях. Починаючи з Вижниці й аж до Чернівців були й укріплення. Ті ж Іспас, Вали, Карапчів. Величезний пласт роботи є для археологів, і потрібно дивитися на Вижницю не в тих межах, яких вона зараз є, а зважати на ті історичні документи, що до нас дійшли, за 1644 рік, що Вижниця була від Іспаса й до Розтоків», — зауважив автор книги.

Книга вийшла накладом у 500 примірників у видавництві «Черемош» за підтримки Чернівецької обласної державної адміністрації в межах Регіональної програми книговидання.

Модерував зустріч доктор історичних наук, професор, голова Чернівецької обласної організації Національної спілки краєзнавців Олександр Добржанський.

«Зрозуміло, що Ілля Тодорович не претендував на те, щоб розказати все про Вижницю. Це було б неможливо, це й не потрібно. Це скоріше нариси з історії минулого Вижниці й навколишніх сіл, й автор подав тут своє бачення, своє відчуття, як краянин, своє розуміння. І, варто зазначити, що доведено тільки до 1940 року, тобто є ще над чим працювати. І я закликаю дослідників краю, історія Вижниччини потребує подальших досліджень, адже є ще над чим працювати», — зазначив на презентації книги Олександр Добржанський.

Фото: Тарас Піц

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Чернівцях презентували книгу «Син блудного сина» Соми Морґенштерна.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Футбольний клуб «Буковина» виграв у домашньому матчі проти закарпатського «Миная»: який рахунок
У суботу, 28 вересня, футбольний клуб «Буковина» виграв у матчі 9-го туру Першої ліги проти «Миная» із Закарпаття. Поєдинок, який чернівецька команда грала вдома, закінчився із рахунком 2:1 на корист...
Спорт
28.09
14:53
Фестиваль меду і трав’яного чаю триває в Чернівцях (фото)
У Чернівцях на Центральній площі цими вихідними, 28–29 вересня, триває щорічний Фестиваль меду і трав’яного чаю. До уваги відвідувачів фестивалю-ярмарку — виставка та продаж ме...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано