Кіноконцертна зала «Чернівці»

Пошук
UA EN

Кіноконцертна зала «Чернівці»

01.10
20:45

Поділись новиною:

Будівлю сучасної Кіноконцертної зали «Чернівці» звели як темпль — єврейську релігійну споруду — в останній чверті 19 століття. План споруди розробив відомий львівський архітектор Юліан Октавіан Захаревич. Він намагався створити таку будівлю, яка не була б подібна до християнських святинь і тому вибрав мавританський стиль, який, за його словами, був «виразом почуттів і духу Мойсеєвої релігії». Будівельними роботами керували чернівецькі архітектори Антон Фіала та Йоганн Грегор, каменярські роботи виконувалися під керівництвом Лауренса Кукурудзи, металеві конструкції виготовили в майстернях ерцгерцога Альбрехта в Устроні в Галичині. Зводили Темпль упродовж 4 років. Урочисте відкриття і освячення Темплю відбулося 4 вересня 1877 року.

У роки Другої світової війни Темпль було підпалено, стіни будівлі встояли, проте внутрішнє оздоблення та покрівлю купола було знищено.

У 50-х роках залишки синагоги намагалися висадити в повітря. Зовнішні стіни будівлі встояли, проте купол було знесено. До будівлі, відбудованої в уцілілих стінах, додали четвертий поверх і двосхилий дах з фронтоном, і в 1959 році в ньому було відкрито кінотеатр «Жовтень», перейменований в 1992 році в «Чернівці». Сучасна будівля мало схожа на колишню, хоч і зберегла деякі його зовнішні обриси.

Читайте також:

Міський голова Роман Клічук привітав чернівчан із Днем міста (відео)
Привітання міського голови Романа Клічука з Днем міста Чернівців. «Дорогі чернівчани! Кожен куточок наших славних Чернівців дихає історією великої культури, багатовікових традицій та людських доль...
Чернівчанина засудили до 15 років за ґратами за державну зраду та виправдовування російської агресії
Суд виніс вирок у справі чернівчанина, який шпигував на Буковині під «прикриттям» кур’єрської доставки для російської фсб. Його визнали винним у державній зраді та виправдовуванні російської агресії ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано