Гепатит А на Буковині: медики розповіли, чи є хворі в області та як вберегтися від недуги
Гепатит А на Буковині: медики розповіли, чи є хворі в області та як вберегтися від недуги
Швидкі новини
Гепатит А на Буковині: медики розповіли, чи є хворі в області та як вберегтися від недуги
У двох сусідніх областях зафіксували випадки інфікування на гепатит А. У Вінницькій області через спалах недуги оголосили надзвичайну ситуацію, кількість хворих за останніми даними сягнула 207 людей. Також сім людей з гепатитом А виявили у Івано-Франківській області, проте спалаху в регіоні наразі не спостерігають.
Репортери С4 дізнавалися, що це за хвороба, як від неї вберегтися і чи є наразі у Чернівецькій області випадки інфікування гепатитом А.
Вірусний гепатит А – це гостра інфекційна хвороба, яка вражає печінку. Вірус передається від людини до людини побутовим шляхом, а інкубаційний період хвороби у середньому триває від 15 до 30 діб і може збільшуватись або скорочуватись.
«Хвороба може перебігати як безсимптомно, так і у жовтяничному вигляді. Людина заразна протягом всього інкубаційного періоду і протягом всього жовтяничного періоду», – розповідає начальниця підрозділу інфекційних хвороб Валентина Миндреску.
Лікують гепатит у напівліжковому (палатному) режимі з дотримання дієти. Хворі, зі слів лікарки, мають вживати достатню кількість рідини і вітамінів.
Хвороба передається через немиті руки, воду, яка заражена вірусом гепатиту A, та продукти побуту. Можна заразитись і від прямого контакту з хворою людиною.
«Якщо з’явився один інфікований, хвороба може розповсюдитись. Якщо хворий готує їжу комусь, наприклад своїй сім’ї, то розповсюдження відбувається до 100%», – каже лікар-терапевт Міської поліклініки №1 Марія Маньковська.
Основними симптоми, за якими виявляють гепатит А, є важкість в підребер’ї, слабкість, втомленість, біль у животі, ломота в суглобах, кістках та м’язах.
Лікарі зазначають, що для того, аби вберегтися від зараження потрібно ретельно стежити за особистою гігієною. Так, лікар-гастроентеролог Ельвіра Мороз радить після вбиральні завжди мити руки великою кількістю води.
Також лікарка рекомендує уникати вживання продуктів, які беруть безпосередньо з відкритих водойм і проходять низьку термічну обробку, до прикладу, мідії або молюски. Також медики наголошують на тому, що воду потрібно кип’ятити від 10 до 20 хвилин, оскільки вірус є дуже стійким.
Окрім цього, методом попередження хвороби є вакцинація. Валентина Миндреску зауважує, що щеплення обов’язково рекомендується тим, хто багато подорожує, особливо у країни з низьким рівнем санітарної культури.
За словами завідувачки інфекційного відділення №2 Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні Лариси Гук, цьогоріч у медичному закладі випадків гепатиту А ще не виявляли, втім минулого року у відділені лікували шістьох людей з такою хворобою.
Слідкуйте за нами у Telegram
Читайте також:
просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами