Фільм-сенсація, кібер-панк анімація та український музичний фільм: як пройшов четвертий день Миколайчук OPEN

Пошук
UA EN

Фільм-сенсація, кібер-панк анімація та український музичний фільм: як пройшов четвертий день Миколайчук OPEN

Культура
18.06
20:23

Поділись новиною:

Кінофестиваль Миколайчук OPEN у Чернівцях триває. У четвертий день міжнародного фестивалю відвідувачі заходу могли переглянути фільм-сенсацію про телефонні розмови російських військових, кібер-панк анімацію та повнометражний український музичний фільм.

Про це повідомляють журналісти С4.

Четвертий день Миколайчук OPEN розпочався з фільму «Поселенці». Це вестерн-претендент на премію «Оскар» від Аргентини. У стрічці режисер Феліпе Гальвес проливає світло на табуйовану в його країні Чилі тему — геноциду в Селк’намі.

«Справа в тому, що в них досі йдуть дискусії чи це дійсно було знищення народу, чи щось інше. Влада боялася, що якщо вони скажуть, що це було знищення, їм прийдеться виплачувати репарації нащадкам. Вони пропонували сказати, що ті просто вмерли. Це так само як росіяни кажуть: “українці вмерли в 30-х”. Цікаво, що режисер робить це в жанрі вестерн, це завжди колонізатори — люди, які приїжджають на чужу землю і знищують тих, хто там жив», — каже програмний директор міжнародного кінофестивалю Миколайчук OPEN Алекс Малишенко.

Глядачам кінофестивалю презентували французьку стрічку поєднану з аніме. Події у фільмі режисера Жеремі Перін «Марс-експрес» відбуваються у 2200 році на марсіанській колонії Ноктіс. До Миколайчук OPEN показ фільму проходив у Каннах.

А фільм «Мирні люди» української режисерки Оксани Карпович представили в Чернівцях.

«Це назва тому, що вона передає різність, іронізує певним чином над концепцією миру. Мені здається, немає такого суспільства, крім росіян, можливо, американців, які б так часто маніпулювали словом “мир”. Наш фільм саме концентрується на цивільних, цивільних у тилу, і які, власне, нас боронять, військові сьогодні на фронті, вони вчорашні цивільні», — розповідає Оксана Карпович.

Фільм побудований на перехоплених телефонних розмовах російських військових зі своїми близькими.

«Ми охопили відрізок від початку повномасштабного вторгнення і закінчуючи груднем 2022 року. Весь цей матеріал йде з відкритого доступу. До певного моменту монтажу ми звернулися до Антона Геращенка, аби надали нам невідцензуровані фрагменти, і він дав нам навіть більше. Але здебільшого те, що ми чуємо — це відкритий доступ», — додає режисерка.

«Мирні люди» мають розповісти країнам Заходу про справжнє обличчя та цінності російських окупантів. Світові покази кінострічки пройшли в Данії, Америці, Англії та Ірландії.

«Я б не радила дивитись його близьким, у кого родичі в полоні знаходяться. Але людям, у яких є внутрішні емоційні сили говорити на важкі теми, я думаю, важливо прийти на цей показ», — говорить продюсерка фільму Дарія Бассель.

Фільм отримав дві нагороди на Краківському фестивалі. Стрічка з’явиться в українському прокаті в серпні.

«Цей фільм привідкриє загальнішу картину. Хтось із нас чув одні перехоплення, хтось інші. Якраз тут режисерка проробила велику роботу й зібрала це в певну таку драматургію», — каже кінопродюсерка, голова управління української кіноакадемії Ольга Бесхмельніцина.

Кінострічка «Мирні люди» важка для психоемоційного сприйняття. Тому після перегляду організатори запропонували глядачам ще один український фільм «Степне» від режисерки Марини Вроди.

«Це такий фільм, одним із героїв, якого, за словами режисерки, є тиша. Він також про пам’ять, присвячений українському поколінню старших людей, які не ділилися своєю пам’яттю, не згадували молодість, вони не згадували, до прикладу, Голодомор або жахіття Другої світової війни. Вони це надійно поховали в собі», — розповідає Алекс Малишенко.

Цьогоріч на кінофестивалі Миколайчук OPEN запустили індустріальну секцію. На лекції запросили чимало спікерів із Києва.

«В більшості, це люди, які багато зробили, мають цікаві кейси, саме які відбулись під час повномасштабного вторгнення. Сьогодні ми продовжили секцію двома крутими лекціями: перша лекція, де спікерами були продюсерка Ольга Бесхмельніцина та Сергій Зленко, і ми спілкувались про єврімаж, про правила, про те, що потрібно від продюсера, режисера, щоб мати можливість подати проєкт на фінансування від єврімажу і як потім звітуватися і все інше. Наступна лекція це продовження теми, але про пошук фінансування не через єврімаж, а щось інші. Спікеркою була продюсерка Дарія Басель», — говорить генеральний продюсер міжнародного кінофестивалю Миколайчук OPEN Олексій Гладушевський.

Четвертий день Миколайчук OPEN фінішував фільмом «Таточко» режисера Крісті Голла. У стрічці знялися актори Шон Пенн та Дакота Джонсон.

«Ці розмови майстерно зіграні крутими акторами, відірватися неможливо. Це ще магнетично знято, я не уявляю, як можна придумати стільки ракурсів у таксі. Ви їдете в таксі, є переднє та заднє сидіння, і режисерка знаходить можливості, то урізноманітнити», — ділиться Алекс Малишенко.

У середу, 19 червня на глядачів очікує п’ять показів. Програмний директор фестивалю радить відвідати кожен із фільмів та особливу увагу радить приділити фільму Nice Ladies, який розповідає про харківську команду із чирлідингу 50+.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Псевдолікарка виманила 50 тис. грн у буковинки на лікування сина, якого декілька місяців вважають зниклим безвісти
Жительку села Стрілецький Кут шахраї ошукали на 50 тисяч гривень. За цим фактом співробітники поліції розпочали кримінальне провадження. Про це пише С4 з посиланням на відділ комунікації поліції Ч...
На Буковині двоє цивільних напали на прикордонників: одного з порушників застрелили
Уночі 29 червня на українсько-румунському кордону сталася сутичка між прикордонниками та цивільними, внаслідок чого один із нападників загинув. Про це журналістам С4 повідомив помічник начальника ...
Війна
30.06
15:34
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано