Де зароджувалось місто і від чого походить назва Чернівців: ексклюзивне інтерв’ю історика для С4

Пошук
UA EN

Де зароджувалось місто і від чого походить назва Чернівців: ексклюзивне інтерв’ю історика для С4

Поділись новиною:

Перші письмові згадки про Чернівці були знайдені в рукописах молдавського господаря Олександра Доброго 8 жовтня 1408 року. Цю дату вважають офіційним Днем міста.

Про це репортерам С4 розповів доктор історичних Олександр Добржанський.

Так, за його словами, спочатку історики думали, що зароджувалось місто по лівому березі річки Прут.

«Теперішнє дослідження стверджують, що все-таки місто Чернівці починалось одразу на правому березі Прута, десь у районі теперішньої турецької криниці, вулиці Сагайдачного. А поруч на горі була фортеця Цецино», – каже фахівець.

Добржанський розповідає, що існує чимало теорій про походження назви міста та досі тривають дискусії щодо правильної версії.

«Більшість дослідників зараз схиляються до того, що назва Чернівці походить від прізвища Чорний. Були такі бояри з прізвищем Чорні, які мали тут земельні володіння. І від їхнього прізвища походить назва “Чорн” – чорні Чернівці», – зауважує історик.  

Чернівці пройшли через війни та окупації. Та навіть за таких умов у місті вдалось провести Буковинське Віче. Так, 3 листопада 1918 році протягом невеликого проміжку часу місто опинилося під владою України.

«З 6 листопада по 11 листопада тут була українська влада, ну але прийшли румунські війська, місто було захоплено, і в міжвоєнний період місто продовжувало розвиватися», – додає Добржанський.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що цьогоріч Чернівці святкуватимуть 615-ту річницю з дня заснування міста. З цієї нагоди з 6 по 8 жовтня у місті проведуть низку заходів.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Вранці у Чернівцях горів хімзавод (фото)
Уранці 19 вересня у Чернівцях спалахнула пожежа на хімзаводі. Горіло складське приміщення. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області....
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано