Де на Буковині можна отримати безоплатну психіатричну допомогу

Пошук
UA EN

Де на Буковині можна отримати безоплатну психіатричну допомогу

Здоров'я
26.06
14:49

Поділись новиною:

За програмою медичних гарантій НСЗУ буковинці можуть отримати безоплатну психіатричну допомогу. Її надають у Чернівецькій обласній психіатричній лікарні та Чернівецькому обласному наркодиспансері.

Що входить до пакета послуг та як скористатися – дізнавалися журналісти С4.

Мешканці Чернівецької області можуть отримати безоплатну амбулаторну та стаціонарну психіатричну допомогу в Чернівецькій обласній психіатричній лікарні за програмою медичних гарантій НСЗУ. Для цього потрібно мати електронне направлення від сімейного лікаря, або від психіатра. 

«Якщо є неврологічні супутні хвороби, то психіатр направить до невролога, до нарколога за потребою. Так само є додаткові методи обстеження, як енцефалографія голови, якщо це пацієнт з судомними нападами. Лабораторні аналізи також за потребою. Якщо амбулаторне лікування не дієве, у разі гострого невідкладного психічного стану, наприклад, гострий психоз, чи депресія з психотичними суїцидальними висловлюваннями, до цього у нас є стаціонарна психіатрична допомога», – говорить медична директорка ОКНП «Чернівецька обласна психіатрична лікарня» Олена Везденко.

У Чернівецькій обласній психіатричній лікарні надають й мультидисциплінарну безоплатну психіатричну допомогу жителям Чернівецької територіальної громади. 

«Є пацієнти, які з декрету не виходять, або бояться виходити на роботу, їм лікар-психіатр, психолог і соцпрацівник допомагає. Призначають йому лікування. Метою таких команд є, щоб пацієнт не потрапляв у стаціонар», – додає Везденко.

Амбулаторну та стаціонару і мультидисциплінарну безкоштовну допомогу буковинцям надають і у Чернівецькому обласному наркологічному диспансері. 

«Послуги психіатра, психолога, медикаменти, обстеження. Енцефалограма головного мозку. УЗД внутрішніх органів, лабораторні обстеження. Є мобільні бригади, які їздять додому. Є спеціалісти, такі як терапевт, хірург, лор. Вони можуть оглянути, як пенсіонерів вдома, лежачих хворих», – коментує завідувач приймального відділення ОКНП «Чернівецький обласний наркологічний диспансер» Олег Томусяк.

За його словами, щодня такі мобільні бригади оглядають від 50 до 100 людей. Водночас за безкоштовною психіатричною допомогою щомісяця до Чернівецького обласного наркодиспансеру звертаються понад 100 пацієнтів. 

«Дуже багато військових. У нас 40 % пацієнтів – військові. Люди, які прийшли з війни, чи у відпустку, чи частина передислокувалася, і усі вони мають психічні розлади, тривогу, депресію, роздратування, злість», – підсумовує Олег Томусяк.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, які лікарні у Чернівецькій області отримують найбільше коштів від держави.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Хотів купатися: на Буковині у Дністрі зник 37-річний чоловік (оновлено)
Рятувальники шукають у Дністрі 37-річного чоловіка, який учора пірнув у воду і зник безвісти. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій облас...
Депутати Чернівецької міської ради провели червневе засідання: які рішення ухвалили (фото)
У четвер, 27 червня, депутати міської ради Чернівців зібралися на чергове засідання. На порядку денному – майже 40 питань. С4 розповідає, які важливі рішення вже встигли розглянути та ухвалити деп...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано