Чому не всі школи у Чернівецькій громаді зможуть стати ліцеями: пояснення управління освіти

Пошук
UA EN

Чому не всі школи у Чернівецькій громаді зможуть стати ліцеями: пояснення управління освіти

Поділись новиною:

Цьогоріч у Чернівецькій області сформують мережу ліцеїв, де пізніше учні будуть здобувати освіту за профілями. За попередніми даними, до неї увійде 59 закладів. Це передбачає реформа освіти, яка запрацює з 2027 року.

Скільки ліцеїв зможуть сформувати у Чернівецькій громаді та що для цього потрібно – дізналися журналісти С4.

Фото: Тарас Піц

Згідно з реформою «Нової української школи», діти навчатимуться в школах 12 років з 2027 року. До того ж початкову, середню та старшу школу повинні розділити. Утім не всі ліцеї Чернівецької громади мають таку можливість через відсутність приміщень. 

У липні на засіданні виконавчого комітету Чернівецької міської ради ухвалили рішення віддати ліцею №5 «Оріяна» у Чернівцях приміщення на розі вулиць І. Вільде та братів Руснаків поруч із навчальним закладом, яке занепадало.

«Річ у тому, що ми тіснимось в одному приміщенні. Школі виповнюється 128 років і вона розрахована на певну кількість дітей. Зараз навчається набагато більше, є багато внутрішнього переміщених дітей», – розповідає директорка ліцею №5 «Оріяна» Галина Абрам’юк.

У новому приміщенні, починаючи з 2027 року, будуть навчатися старші класи. Воно має три поверхи та власне укриття, здатне вмістити всю школу.

«Корпус потребує ремонту, але очі бояться – руки роблять. Оскільки будь-який заклад є комунальною власністю, то всі ремонтні роботи будуть відбуватись коштами громади. Наразі тільки почався навчальний процес тому кроків ще не зроблено», – каже Абрам’юк.

У Чернівецькій громаді наразі є 24 ліцеї. За освітньою реформою їх потрібно скоротити до 11. 

«Заклад повинен обґрунтувати, чому хоче стати ліцеєм. Хотіти класно, але повинні бути відповідні показники, кадровий потенціал, можливість набрати необхідну кількість дітей, розмістити фізично у закладах. А щоб розмістити, ймовірно, прийдеться відмовитись від початкової й частково середньої школи. На що заклади скоріше не згодні», – прокоментувала начальниця міського управління освіти Ірина Ткачук.

За даними департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації, на Буковині нині є 59 закладів загальної середньої освіти, яких стосується реформа старшої профільної школи. З них 11 – у Вижницькому районі, 9 – у Дністровському, решта – у Чернівецькому. Остаточний план мережі ліцеїв мають затвердити на наступній сесії Чернівецької обласної ради.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у чернівецькому ліцеї №5 «Оріяна» відкрили новий спортивний майданчик.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Вранці у Чернівцях горів хімзавод (фото)
Уранці 19 вересня у Чернівцях спалахнула пожежа на хімзаводі. Горіло складське приміщення. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області....
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано