Чи має право роботодавець вимагати працювати під час повітряної тривоги: пояснення омбудсмена

Пошук
UA EN

Чи має право роботодавець вимагати працювати під час повітряної тривоги: пояснення омбудсмена

Війна
19.03
16:25

Поділись новиною:

Чи вправі роботодавець вимагати від працівника виконувати роботу під час повітряної тривоги та яка відповідальність передбачена за нехтування правилами цивільного захисту – пояснив омбудсмен.

Про це повідомляє С4 з посиланням на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

За його словами, у трудовому законодавстві немає норми щодо заборони працювати під час повітряної тривоги й не прописана відповідальність роботодавця, якщо доводиться працювати.

Однак, захист населення, територій та майна від надзвичайних ситуацій, зокрема, воєнного характеру – це функція держави, яка забезпечується заходами цивільного захисту.

Тож, відповідно до Кодексу цивільного захисту України, інформувати населення про загрозу й виникнення надзвичайних ситуацій – прямий обов’язок місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування в сфері цивільного захисту. Громадяни України мають право на отримання інформації про небезпечні події, що виникли або можуть виникнути.

Лубінець зазначив, що для здійснення функцій цивільного захисту держава залучає матеріально-технічні ресурси всіх рівнів. Тому роботодавець зобов’язаний забезпечувати захист своїх працівників, у тому числі під час оповіщення про повітряну тривогу.

Так, згідно з Кодексом законів про працю України, на всіх підприємствах, в установах, організаціях мають бути створені безпечні й нешкідливі умови праці. Забезпечити їх повинен роботодавець, крім випадків, коли з працівником укладено трудовий договір про дистанційну роботу.

«Роботодавець не вправі вимагати від працівника виконувати роботу, що загрожує його життю, а також в умовах, які порушують законодавство про охорону праці», – пояснює обмудсмен.

Водночас працівник також має право відмовитися виконувати доручену роботу, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або людей, які його оточують, і навколишнього середовища.

Роботодавець не повинен нехтувати правилами цивільного захисту. В Кримінальному кодексі передбачена відповідальність, зокрема, за такі злочини, як:

  • порушення вимог про охорону праці;
  • порушення вимог пожежної чи техногенної безпеки;
  • службова недбалість.

Відтак, роботодавець зобов’язаний забезпечувати цивільний захист своїх працівників, у тому числі під час оповіщення про повітряну тривогу. Працівник зобов’язаний додержуватись правил цивільного захисту під час повітряної тривоги та евакуюватися в безпечне місце.

Як повідомлялося раніше, на Буковині модернізують систему оповіщення населення про повітряну тривогу. Тестування нової системи триватиме до 23 березня, після чого вона запрацює повноцінно.

Читайте також:

Буковинців попередили про сильні заморозки та шкальний вітер
На території Чернівецької області найближчими днями синоптики прогнозують шкальний вітер та сильні заморозки. Про це інформує С4 з посиланням на Чернівецький обласний центр із гідрометеорології. ...
Графіки обмежень споживання електроенергії для підприємств Буковини скасували
У Чернівецькій області 18 квітня не застосовуватимуть графіків обмежень потужності для підприємств. Бізнес працюватиме у плановому режимі. Про це інформує С4 з посиланням на «Чернівціобленерго». ...
Війна
18.04
09:11
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано