Чернівецький національний університет побив рекорд за кількістю отриманих заяв: які спеціальності найпопулярніші

Пошук
UA EN

Чернівецький національний університет побив рекорд за кількістю отриманих заяв: які спеціальності найпопулярніші

Поділись новиною:

У 2024 році Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича став одним із найпопулярніших українських вишів за кількістю поданих заяв. Прийом заяв тривав з 19 по 31 липня. Нині вступники отримали рекомендації до зарахування на бюджет.

Про це повідомляє С4.

Цьогоріч право вчитися за кошти держави матимуть 1200 абітурієнтів. Підтвердити обране місце навчання вступники можуть до 8 серпня через електронний кабінет або у приймальній комісії.

«Абітурієнти через свій електронний кабінет накладають кваліфікований електронний підпис. Це можна зробити через застосунок “Дія”, “Приват24”, або інші системи. Як тільки цей підпис накладений, вступники приходять до нас, щоб укласти договір. Якщо немає такої можливості, вони роблять це дистанційно», – пояснює відповідальний секретар приймальної комісії університету Максим Марич.

Для військовозобов’язаних абітурієнтів обов’язкова вимога – надати дві копії військово-облікових документів. Після оформлення документів вступники підписують договір та знайомляться з представниками факультету. А ще за бажанням долучаються до студентської спільноти.

«Ми підписуємо з ними заяву на членство профспілки, щоб захищати їхні права і допомагати їм у разі чого. Коли я вступав, то десь плутався, важко було знайти якийсь кабінет, а зараз є закріплені люди, які допомагають у цьому. У нас є куратори, які допомагають абітурієнтам адаптуватися до навчального процесу, а також за потреби показують, що і де розташоване, розповідають про все, що треба студенту на початкових етапах», – говорить голова профбюро ЧНУ Кирило Палецький.

Бюджетні місця, які абітурієнти не підтвердять, в ЧНУ розподілять між пільговими категоріями. Зі статусом дітей військових цьогоріч в університеті є понад 600 заяв. Навчатися за кошти держави на будь-якій спеціальності мають право діти загиблих Героїв України. Наразі найбільше бюджетних місць в університеті на технічні спеціальності. 

«Здебільшого йдеться про спеціальності, яким надається особлива підтримка – це електроенергетика, метеорологія, автоматизовані системи, комп’ютерні науки, комп’ютерна інженерія, особливо будівництво, архітектура. Це саме ті спеціальності, які потрібні державі», – каже Максим Марич.

Найпопулярнішими серед абітурієнтів стали право, психологія та економічні спеціальності. У 2024 році побільшало охочих вступити не лише на факультет архітектури та містобудування, а й на фізичну реабілітацію. Загалом кількість вступників цьогоріч перевищила 15 тисяч – для ЧНУ це рекорд.

«Йдеться як і про тих абітурієнтів, які подають документи зі східних, південних областей України, так і про чернівецьких абітурієнтів, які менш схильні обирати місця навчання в інших закладах освіти», – коментує ректор Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Руслан Білоскурський.

За його словами, при виборі університету важливу роль також відіграє активний розвиток вишу.   

«Абітурієнти бачать, що студенти мають цікаве насичене життя в університеті, показники університету зростають, тому, я думаю, це комплексна ситуація, яка пов’язана, як з об’єктивними, так і суб’єктивними факторами», – додав Білоскурський.

Навчання у Чернівецькому університеті розпочнеться 12 серпня. Для 1 курсу – з 2 вересня. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Чернівецькому університеті призначили нову проректорку Ірину Осовську. 

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях ремонтують два водопроводи: на якому етапі роботи
Частина Чернівців у районі вулиці Героїв Майдану залишилась без води через прогнилу трубу. Десять метрів водогону, на якому часто виникали витоки, замінили. Він забезпечував водою жителів центральної...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на вересневу сесію (фоторепортаж)
У четвер, 26 вересня, у ратуші відбулося чергове сесійне засідання Чернівецької міської ради. На порядку денному – майже пів сотні питань. Засідання розпочалося пізніше, аніж планувалося, оскільки в ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано