Через низький рівень вакцинації на Буковині може погіршитися епідемситуація з кором

Пошук
UA EN

Через низький рівень вакцинації на Буковині може погіршитися епідемситуація з кором

Здоров'я
12.07
12:23

Поділись новиною:

З початку 2024 року у Чернівецькій області зафіксували 16 випадків кору серед дітей та дорослих. За прогнозами медиків, епідемічна ситуація може погіршитися через низький рівень вакцинації проти недуги.

Про це журналістам С4 повідомив завідувач відділу епідеміологічного нагляду Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Юрій Падурару.

З початку року на Буковині на кір захворіли 13 дітей та троє дорослих. Десять з них підхопили недугу, перебуваючи в Румунії, де нині спалах кору.

«Ці хворі не були щеплені, і в них у достатньо важкій формі протікало захворювання, тому були госпіталізовані. Серед дорослих – це люди, старші за 30 років. Вони достатньо важко переносять хворобу. Діти були різного віку: яким ще не виповнився рік, від восьми до 10 років і діти шкільного віку», – каже Падурару.

За його словами, більшість випадків зареєстрували в Чернівецькому районі – 12, з яких половина у Чернівцях. Інші випадки зафіксовані в Дністровському районі. Водночас серед мешканців Вижницького району цієї недуги цьогоріч не було.  

Через низький рівень вакцинації від кору на Буковині епідемічна ситуація може погіршитися на початку навчального року, коли діти підуть до школи.

«Цього року щепили близько 30% дітей, які підлягали вакцинації. Тобто відбувається недовиконання обсягів щеплення, бо нормативний показник у нас становить за п’ять місяців – 45% дітей», – зазначає завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб.

У Чернівецькій обласній дитячій клінічній лікарні з початку 2024 року в інфекційному відділенні з кором лежали 15 дітей. Станом на 11 липня хворих на цю недугу у медичному закладі немає. Двох дітей виписали 10 липня.

«Стан дітей був середньої важкості на момент госпіталізації. Це були діти різного віку від семи місяців до 11 років. Здебільшого нещеплені, або щеплені лише однією дозою», – говорить лікарка-інфекціоніст ОКНП «Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня» Наталія Чиж.

Чим небезпечний кір

Кір – це інфекційне захворювання, яке передається через кашель або чхання від хворого. Вірус може передаватися за чотири дні до висипу та за чотири дні після нього. Ускладнення від кору можуть бути смертельними.

«Починається кір з лихоманки, болю в горлі, нежитю, потім з’являється сухий кашель, температура до 39 градусів і вище. Потім з’являється висип: спершу на обличчі, поширюється на тулуб і кінцівки. Так само у зворотному порядку воно зникає», – пояснює лікарка-інфекціоніст.

Медики кажуть, що кір може призвести до важких ускладнень, таких як енцефаліт, пневмонія чи бронхіт.

«Той останній спалах кору, який відбувався у Чернівецькій області з 2017 по 2020 рік засвідчив, що у більшості дітей і дорослих, які не захищені від хвороби, недуга може протікати досить важко. І навіть в нашій області у минулі роки реєструвались випадки смерті від кору», – додає Юрій Падурару.

Дітей проти кору за календарем профілактичних щеплень вакцинують в 1 і 6 років.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Чернівцях зросла кількість викликів «швидкої» через спеку.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У 25 закладах середньої освіти Чернівецької області створять осередки викладання предмета «Захист України»
На Буковині створять 25 осередків викладання предмета «Захист України» на базі закладів середньої освіти. На реалізацію цієї програми Чернівецька область отримала з державного бюджету понад 65 млн гр...
У Чернівцях відкрили XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz (фоторепортаж)
У п'ятницю, 6 вересня, відбулося відкриття XV Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz. Фестиваль триватиме до 8 вересня. У фестивалі беруть участь автори не тільки з України, а й з Австрі...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано