Церковний скандал у Хмельницькому: чим закінчився інцидент з побиттям військового

Пошук
UA EN

Церковний скандал у Хмельницькому: чим закінчився інцидент з побиттям військового

Поділись новиною:

У неділю, 2 квітня, депутат Хмельницької облради поширив у своїх соцмережах відео, на якому священники УПЦ московського патріархату побили добровольця ЗСУ. Представники церкви стверджують, що військовий спеціально переодягнувся у форму і був провокатором, а у поліції відкрили кримінальне провадження.

Про це інформує С4.

Відео з побиттям військового під час богослужіння миттєво набрало розголосу серед українців. Відео опублікував депутат Хмельницької облради Віктор Бурлик.

На відео військовий Артур Ананьєв, який з початку повномасштабного вторгнення добровольцем пішов на фронт в складі 19 стрілецького батальйону. Отримав контузію та черепно-мозкову травму.

За словами посадовця, московські попи побили бійця після його запитання «Скільки людей ще має загинути, щоб ви перестали ходити в московський патріархат?».

На сторінці Української православної церкви у Facebook стверджують, що після закликів місцевого депутата, чоловік, переодягнений у військову форму, влаштував провокацію прямо під час Божественної літургії в кафедральному соборі УПЦ.

«Чоловік вчинив напад на священнослужителя Покровського кафедрального собору, зірвав Богослужіння, облив та пошкодив Священне Євангеліє в присутності понад 100 прихожан», – йдеться у повідомленні.

У пресслужбі єпархії зазначили, що дії молодика, який одягнув військову форму, хоч і не має ніякого відношення до військовослужбовців (так він особисто повідомив працівників поліції) є провокативними, принижують форму українського військового та прямо працюють на російську агресію, дестабілізуючи воєнний стан в Україні та розколюючи Український народ

У той же час, у поліції Хмельницької області заявили, що за даним фактом слідчі поліції відкрили провадження за ч. 2 статті 296 Кримінального кодексу України – хуліганство. Наразі поліцейські з’ясовують усі обставини конфлікту, опитують свідків та учасників події.

Надвечір біля Свято-Покровського кафедрального собору, в якому стався інцидент, почали збиратись місцеві мешканці.

В УПЦ відереагували на це і заявили про штурм собору: «Близько 50 прибічників “ПЦУ” та радикалів вже прорвалися на територію біля храму. Вони штовхають вірян та кричать «Геть московського попа!» Парафіяни собору моляться на паперті храму та стримують рейдерів».

Фото: Суспільне Хмельницький

У Хмельницькій ОВА також відреагували на активістів. Перший заступника начальник ОВА Сергій Тюрін сказав, що ми живемо в Європейській, цивілізованій країні, де панує верховенство права: «Ми не “московити” і не будемо уподібнюватись їхнім шляхам вирішення конфліктних ситуацій. Як і личить цивілізованим людям, ми будемо будь-які конфлікти розв’язувати у правовій і законний спосіб».

Фото: Суспільне Хмельницький

Однак це не зупинило хмельничан. Активісти зібрали голоси і проголосували за те, щоб Кафедральний собор УПЦ (МП) перейшов до ПЦУ. Як повідомив «Суспільному» голова ревізійної комісії Юрій Смаль, ключі від храму передали ревізійній комісії, яку обрали містяни під час зібрання.

За його словами, до собору зайшла ревізійна комісія, ЗМІ й попередній секретар храму Олександр Рибчинський. Вони описують майно. Далі церкву закриють. Богослужіння у ній до Великодня за східним обрядом не проводитимуть.

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин у свою чергу повідомив, що на позачерговій сесії депутати припинять користування усіма земельними ділянками УПЦ МП на території громади.

«Той антиукраїнський шабаш, який відбувається останніми днями в столиці і побиття військового у Хмельницькому мають стати залізобетонним аргументом для Верховної Ради, аби проголосувати законопроект про заборону: раз і назавжди заборонити це фсбешне кубло», – написав Симчишин.

Він переконаний, що ті, хто бив військового мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності, а патрульні, які склали протокол на військового мають бути звільнені.

Згодом мер Хмельницького опублікував відео першої молитви українською мовою у соборі: «Перша за десятки і десятки років! Хмельничани – круті! Повага усім! Пишаюся! Дякую, усім українцям за підтримку!».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Служба безпеки України 1 квітня вручила підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської Лаври Павлу (Петру Лебідю). Священнослужителя підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі, виправдовуванні і запереченні збройної агресії рф проти України.

Читайте також:

На Буковині ДБР затримало правоохоронця, який особисто переправляв ухилянтів до лінії кордону
У Чернівецькій області працівники Державного бюро розслідувань «на гарячому» затримали правоохоронця, який займався нелегальним переправленням військовозобов’язаних до Румунії. Тепер йому «світить» д...
Готували підпали на об’єктах «Укрзалізниці»: на Буковині затримали трьох поплічників росії
Служба безпеки України та Нацполіція затримали трьох підпалювачів, які намагалися знищити релейні шафи «Укрзалізниці» на Буковині. Їм тепер загрожує довічне ув’язнення. Про це пише С4 з посиланням...
Війна
17.09
13:07
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано