Буковинські голубці внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України
Буковинські голубці внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України
Швидкі новини
Буковинські голубці внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України
Відтепер буковинські голубці належать до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Відповідний Наказ видало Міністерство культури та інформаційної політики.
Про це інформує С4 із посиланням на пресслужбу Чернівецької обласної ради.
Приготування цієї української традиційної страви зарахували до переліку нематеріальної культурної спадщини ініціювала Кіровоградщина ще в травні 2023 року. Однак нині територію побутування елементу «Приготування української традиційної страви «Голубці» розширили на територію Волинської, Вінницької, Одеської, Луганської, Чернівецької областей, а також Радивилівської громади Дубенського району Рівненської області.
У відомстві зазначають, що голубці як страва притаманна багатьом народам і культурам, а одні з перших згадок про страву з м’яса в листку знаходимо ще в працях давньогрецького мислителя Аристофана.
На наших теренах поширені як мініатюрні голубці гуцульського зразка «пальчики», так і зелені голубці в човнику, так і голубці «зимові» з квашеною капустою, так і класичні звичні всім голубці середнього розміру. Як жартують буковинці «до кольóру-до вибóру». Голубці діляться за сезоном приготування, географією побутування на території області, а також за духовно-обрядовим принципом (пісні або ж скоромні).
Нагадаємо, раніше ми писали про особливості святкування Маланки на Буковині.
Слідкуйте за нами у Telegram
Читайте також:
просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами