Більше сучасних ліхтарів і система дистанційного керування: як у Чернівцях модернізують вуличне освітлення

Пошук
UA EN

Більше сучасних ліхтарів і система дистанційного керування: як у Чернівцях модернізують вуличне освітлення

Поділись новиною:

У Чернівцях цьогоріч оновили майже 200 опор та понад півтори тисячі ліхтарів. Також запустили систему дистанційного керування, яка дозволяє одночасно вмикати та вимикати освітлення в усьому місті.

Про це йшлося на звіті МКП «Міськсвітло», передають репортери С4.

Зокрема, у місті замість старих натрієвих ламп почали встановлювати сучасні світлодіодні. Капітальним ремонтом цього року охопили десяток вулиць. Світліше стало на Рівненській, Сторожинецькій, вулиці Європейського Союзу, Конституційній, Вокзальній, відремонтованій частині Щербанюка та інших. У «Міськсвітлі» також взяли на обслуговування зовнішнє освітлення всіх навчальних закладів міста, території лікарень, парків та скверів.

«Раніше парки і громадські простори були окремо. Зараз ми робимо так, щоб все освітлення було до купи на комунальному підприємстві. Всі бачать, як працює, наприклад, освітлення у парку Шевченка. Так само в скверах Кордуби і Дня Вишиванки ми долучалися до підключення ліхтарів до загальної системи спільно з фірмою, яка монтувала там освітлення», – каже директор підприємства Андрій Шалєєв.

Загалом цьогоріч у місті оновили майже 200 опор та понад півтори тисячі ліхтарів. Постачальниками ламп обирають європейські фірми, які вже зарекомендували себе на вулицях Небесної Сотні, Щербанюка та інших. 

«Перед виборами, хто балотувався, захотіли поставили найдешевші ліхтарі – без дозволу. Воно рік пропрацювало. Зараз ми хочемо уніфікувати, воно не дешеве, чесно скажу, але якісне», – говорить Шалєєв.

Ще одним досягненням у «Міськсвітлі» називають запуск системи дистанційного керування. Вона дозволяє одночасно вмикати та вимикати освітлення в усьому місті. За словами начальника другої дільниці МКП «Міськсвітло» Сергія Чередниченка, системою можна керувати з планшету або телефону. Втім цей доступ обмежений, його мають тільки бригади.

Чернівці – одне з перших міст в Україні, де встановлена система керування національного виробництва. Її розробили українські ІТ-спеціалісти, підтримується українськими операторами. На оновлену систему з міського бюджету витратили 4 300 000 гривень.

«До цього стояла стара «Горсвет». По назві, думаю, ви розумієте, що база була російська. Ми не бачили, які лінії увімкнені, а які вимкнені. Тільки завдяки дзвінкам людей, ми бачили, де і що не працює. Крім цього, ви чудово бачили, в період блекаутів – світло десь вмикалося, а десь вимикалося. Це була стара система керування», – пояснює директор підприємства.

У 2023 році підприємство стало прибутковим, тож «Міськсвітло» оновило не лише спецтехніку, а й автівки для диспетчерів. За власні кошти, зокрема, закупили перший в місті комунальний електромобіль.

У «Міськсвітлі» також покращили умови праці. До змін долучається кожен. Четверо з працівників, між іншим, боронять країну від російських загарбників. У планах підприємства на 2024 рік – продовжувати модернізувати вуличне освітлення. Та це залежатиме від бюджету міста, який мають ухвалити депутати на найближчих засіданнях.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Стало відомо, хто претендуватиме на посади деканів та директора інституту в Чернівецькому університеті  
Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича оприлюднив список кандидатів на посади деканів семи факультетів та директора одного інституту. Про це пише С4 з посиланням на сайт Черніве...
Благодійний ярмарок, козацька кухня, майстер-класи й екскурсія: як відзначили річницю заснування Садгори (фоторепортаж)
У Чернівцях відзначили 253 річницю з дня заснування Садгори. Благодійний захід на підтримку ЗСУ відбувся у сквері на вулиці Івана Підкови. Зокрема, усі охочі мали змогу взяти участь у тематичній е...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано