У Чернівецькій області медиків навчали підтримувати ментальне здоров’я

Пошук
UA EN

У Чернівецькій області медиків навчали підтримувати ментальне здоров’я

Поділись новиною:

Підвищення професійних навичок, якості надання медичних послуг та допомога собі. Для медиків та працівників медичних установ та відомств організували тренінги з підтримки ментального здоров’я. Учасників навчали, як боротися зі стресом та тривожністю й розпізнавати депресію.

Це проєкт «Поза межами травми: Розширення послуг з охорони психічного здоров’я на рівні громад для дітей та молоді з груп ризику в постраждалих від конфлікту громадах України». Що ще навчилися учасники на тренінгу та які запитання лунали від аудиторії – у матеріалі С4.

Психологи, лікарі з різних спеціальностей та студенти-медики взяли участь у тренінгу з підтримки ментального здоров’я за програмою «Управління Проблемами Плюс (+)». Серед них і медичний психолог Ольга Кукурудзяк. Вона працює з різними категоріями населення. Інколи відчуває професійну втому, щоб дізнатися нові методи, як з нею боротися – відвідала тренінг. 

«[Прийшла], щоб набувати навичок, як справлятися зі стресом, як стабілізуватися, дізнатися про техніки самозаспокоєння, релаксації, як справлятися з певними проблемами, які виникають і знизити їх вплив», – говорить Ольга Кукурудзяк.

Юлія Бойко – лікарка-епідеміолог. Працює у складі мобільних бригад, які виїжджають у територіальні громади Буковини для надання медичної допомоги. Сюди прийшла, щоб вдосконалити свої професійні навички.

«Це прекрасний інструмент, який ми можемо використовувати в особистому житті, оскільки у нас стресових чинників зараз побільшало у зв’язку з війною, і це може дестабілізувати й вплинути навіть на виконання якихось своїх повсякденних справ, то ми можемо використовувати ці навички для самодопомоги, а вже потім і для того, хто поблизу тебе живе, і людині, яка не може впоратися з цими проблемами», – каже Юлія Бойко.

Протягом п’яти днів учасники тренінгу слухали лекції, об’єднувалися в групи та виконували завдання, обговорювали різні життєві ситуації, а ще проходили тести. Як впоратися з втомою, професійним вигоранням, стресами – найчастіші запитання, які лунали від аудиторії. 

«Це про управління стресами: ми навчаємо стабілізувати себе. І тільки після цього люди вже зможуть отримувати знання, інструменти того, як вирішувати свої проблеми, налагоджувати свої стосунки. Ми вчимося більше приділяти часу собі, своїм хобі. Це все, що дає ресурси і сили для того, щоб впоратися з проблемами», – зауважує тренерка програми «Управління Проблемами Плюс (+)» Юлія Полозюк.

У рамках проєкту «Поза межами травми» для лікарів, медичних сестер, психологів, психіатрів та студентів-медиків організували тренінг за програмою «mhGAP» клінічного ведення психічних, неврологічних розладів та розладів пов’язаних зі вживанням психоактивних речовин  в неспеціалізованих медичних закладах.

Іван Гуцуляк – психіатр у Чернівецькому обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. На тренінгу навчився як працювати з людьми, які втратили близьких та з військовослужбовцями, які повернулися з бойових дій. 

«Дуже багато звернень з гострими психозами. Дуже багато солдатів зараз повертається, у них неврози. Велика доля наших пацієнтів – це є люди, які мають залежності: алкогольні, наркотичні, інтоксикації. Цей тренінг дав можливість зрозуміти, як працювати з людьми, які прийшли із зони бойових дій, з їхніми родичами, їхніми друзями близькими. Тому це хороша можливість адаптуватися до нових ситуацій», – наголошує Іван Гуцуляк.

А от Алла Борисюк, завідувачка кафедри психології та філософії Буковинського державного медичного університету, взяла участь у тренінгу, щоб дізнатися про нові методики ведення пацієнтів з неврологічними розладами та передати ці знання студентам. 

«Можна в процес навчання студентів впроваджувати дуже багато цікавих технік, конкретних завдань: як працювати з депресією, як диференціювати пацієнтів і клієнтів в яких є депресія, як працювати з людиною, яка перебуває в стадії горювання», – розповідає Алла Борисюк.

На тренінгу учасники ділилися досвідом своєї роботи, розповідали випадки з професійної практики. 

Проєкт «Поза межами травми» реалізується Нідерландським агентством з питань підприємництва за фінансової підтримки UPF (Ukraine Partnership Facility) Українським фондом партнерства на замовлення Міністерства закордонних справ Нідерландів у чотирьох областях України: Хмельницькій, Сумській, Харківській та Чернівецькій. 

«Програма базується на інформації з доведеною ефективністю, тобто це точно працює і так само це стосується і навчання. Це рольові ігри, розбір відеокейсів – вони є такими, що є максимально ефективними для запам’ятовування», – говорить координатор проєкту «Лікарі світу» Греція в Україні Володимир Коростія.

Після проходження тренінгу учасники зможуть самі проводити такі тренінги й навчати інших. Проєкт покликаний сприяти підвищенню якості послуг з охорони психічного здоров’я. Партнери проєкту: «Лікарі світу» Нідерланди, «Лікарі світу» Греція, «Діти війни» Нідерланди, Альянс Діти війни – СНІД Фонд Схід-Захід та Всеукраїнський фонд «Крок за кроком». 

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Головного тренера «Буковини» Валерія Кривенцова відсторонили з посади
Валерія Кривенцова відсторонили з посади головного тренера футбольного клубу «Буковина». Про це повідомили у Telegram футбольного клубу, пише С4. Фото: ФК «Буковина» Причину відсторонення «Б...
Спорт
22.10
11:45
У гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 в Чернівцях завершують капремонт дворового покриття (фото)
У Чернівецькій гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 завершують капітальний ремонт дворового покриття. Про це повідомляє С4 із посиланням на Facebook-сторінку міського голови Романа Кліч...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано