У селі Глибочок на Буковині працює будинок підтриманого проживання для молоді з інвалідністю

Пошук
UA EN

У селі Глибочок на Буковині працює будинок підтриманого проживання для молоді з інвалідністю

Поділись новиною:

У селі Глибочок Великокучурівської громади цьогоріч у серпні відкрили будинок підтриманого проживання для молоді з інвалідністю. У ньому мешкають хлопці від 18 до 25 років, яких вчать адаптовуватися до самостійного життя. Такий проєкт створила чернівчанка Валерія Мартинюк.

Про це повідомляє С4.

День у будинку розпочинається із застеляння ліжок та приготування їжі. Батько Олександра Ізборга В’ячеслав по кілька днів на тиждень привозить сина з Чернівців у Глибочок, щоб той навчився самостійно доглядати за собою та виконувати хатні справи. 

«У нього такі щасливі очі, коли збирається у похід у табір, в кіно, чи куди-небудь. Їхня зустріч з друзями – це, напевно, їхні й мої щасливі хвилини життя.  Це настільки їх підносить духом. Вони тут між собою спілкуються, перебувають у своєму середовищі, тому цей проєкт надзвичайно важливий. Ми стараємось його покращити та залучати більше донорів», – говорить Вʼячеслав Ізборг.

Перш ніж поселити молодь, у будинку здійснили чимало робіт: провели водопостачання, облаштували санвузол. Також довезли ліжка та інші меблі, килими й побутові речі. Нині одночасно у просторі можуть проживати до шести людей.

Керівниця проєкту Валерія Мартинюк, каже що зараз резидентів вже вдвічі більше, тож вони чергуються.

«Ми прокидаємось кожного ранку з хлопцями. Раніше ми робили якусь зарядку, але потім я зрозуміла, що не дуже їм там комфортно. Вони хочуть просто спокійно прокинутися, прибрати, застелити своє ліжко. Ми йдемо разом готувати сніданок, робимо щось на території. Йдемо стригти кущі чи збирати яблука. Потім ми разом готуємо вечерю, п’ємо чай, дивимося мультик чи фільм, робимо вогнище і смажимо якісь там сосиски», – каже Валерія Мартинюк.

Відкриття будинку підтриманого проживання для людей з інтелектуальними порушеннями у Глибочку – це пілотний проєкт Валерії Мартинюк. Його мета – навчити молодь бути самостійною. 

«Ми бачимо в Україні багато інтернатних установ, де є молоді люди з ментальними порушеннями, і вони туди потрапили через те, що їхні батьки померли, або віддали їх. І ось вони там і залишилися, бо вони не можуть про себе самостійно подбати. Ми тут залишаємось для того, щоб зараз працювати на випередження, поки є сім’ї, поки є батьки. Поки все класно і безпечно ми можемо вже вчитися і думати про майбутнє», – зазначає керівниця проєкту.

У будинку підтриманого проживання резиденти можуть перебувати з понеділка по п’ятницю, у вихідні вони їдуть додому. Чи працюватиме простір взимку – наразі невідомо, адже тут немає опалення. Поки використовують обігрівачі. Водночас шукають можливості, аби підготувати помешкання до холодів.

Раніше ми писали про те, що на Буковині військових з протезами нижніх кінцівок навчають керувати автівкою.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Чернівчан попередили про нічні обмеження водопостачання: коли не буде води
У Чернівцях протягом двох ночей на вихідних не буде води. Про це пише С4 з посиланням на КП «Чернівціводоканал». Так, води не буде у суботу, 19 жовтня, з 22:00 до 8:00, а також у неділю, 20...
З фронтових територій в Україну повернули тіла 501 полеглого захисника
В Україну з фронтових територій та росії репатріювали тіла українських захисників. Додому вдалося повернути 501 полеглого військового. Про це пише С4 з посиланням на Координаційний штаб з питань п...
Війна
18.10
16:14
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано