У школах Чернівців працює понад 40 соціальних педагогів: чим вони займаються

Пошук
UA EN

У школах Чернівців працює понад 40 соціальних педагогів: чим вони займаються

Поділись новиною:

Сучасна школа є не лише місцем для отримання знань, але й простором для соціалізації та розвитку особистості. У цьому контексті роль соціальних педагогів набуває особливої важливості. Соціальні педагоги у школах виконують широкий спектр завдань, спрямованих на підтримку дітей, їх родин та освітнього процесу загалом.

Журналісти С4 з’ясували, навіщо соціальні педагоги у школах, які їхні функції, а також з якими викликами вони стикаються.

Соціальний педагог – це та людина, яка може вислухати та допомогти розв’язати різні проблеми школярів: конфлікти між однолітками, проблеми в сім’ї та неуспішність в навчанні. Від психолога соціальний педагог відрізняється тим, що цей фахівець допомагає налагодити стосунки з оточенням, а психолог зосереджений на внутрішніх психологічних процесах дитини.

З 2007 року Наталія Михалюк працює соціальним педагогом. До цього 10 років працювала вчителем початкових класів. За весь час роботи пані Наталія зустрічала різні випадки: це і погрози серед дітей, залежності, робота із дітьми з низьким соціальним статусом та інші. Проте одна із найскладніших робіт – налагодження контактів між батьками та дітьми. 

«Був момент, коли дитина привела маму. Щоправда, заходили вони по черзі. Дитина зі мною попрацювавши, попросила прийти і маму. Слава богу – хепі енд. Проходять матері, з чиїми дітьми працювала довгий час і дякують. Діти можуть прийти, принести цукерку й подякувати, бо вони з мамою знайшли спільну мову. Ти розумієш, що до цього був довгий період роботи й отримуєш задоволення, коли діти просто прибігають, щоб розповісти всі свої радощі», – розповідає соціальна педагогиня Чернівецького ліцею №5 «Оріяна».

Педагогиня зізнається, час від часу її відвідують і випускники закладу, щоб поділитись своїми проблемами та отримати пораду. 

«Ми згадуємо, скільки тут всього було пройдено, проплакано сліз. Я отримую від цього задоволення, що людина найшла свій шлях у житті й у неї все добре», – говорить фахівчиня.  

За її словами, соціальний педагог повинен створити такий простір, куди учні можуть прийти і вільно розповісти про свої проблеми, знаючи, що їм допоможуть.

Скільки соціальних педагогів є у Чернівцях

На сьогодні в освітніх закладах Чернівецької громади працюють 44 соціальних педагоги. Це означає, що майже всі ліцеї та гімназії мають у своєму складі таких фахівців, проте все частіше виникають запити на збільшення кількості соціальних педагогів у кожній школі. 

«Сьогодні ми маємо багато працівників, які вже від початку заснування цієї професії розпочали свою діяльність вже не за фахом, проте пройшли атестування і мають здобуті знання і пройшли курсову підготовку. Є люди, які багато років працюють на цій посаді. Вони справді вміють організувати свою роботу», – прокоментувала заступниця начальника управління освіти Чернівецької міської ради Альона Онофрей.

Посадовиця переконана, що соціальна педагогіка одна із перспективних професій майбутнього, яка ще буде розвиватися.  

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Чернівецькій громаді з початку навчального року працює 13 інспекторів Служби освітньої безпеки.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях розповіли про черговий фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» і представили нову виставу (фото)
У Драмтеатрі Кобилянської відбулася пресконференція з нагоди 16 фестивалю комедії «Золоті оплески Буковини», що відбуватиметься в Чернівцях із 23 по 27 жовтня. «Ми дуже пережив...
У Чернівцях з 18 жовтня почнуть опалювати житлові будинки
Чернівецька міська рада вирішила почати опалювальний сезон для населення з 18 жовтня. Про це повідомив заступник міського голови Василь Зазуляк, пише С4. За його словами, рішення ухвалили н...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано