Кіноконцертна зала «Чернівці»

Пошук
UA EN

Кіноконцертна зала «Чернівці»

01.10
20:45

Поділись новиною:

Будівлю сучасної Кіноконцертної зали «Чернівці» звели як темпль — єврейську релігійну споруду — в останній чверті 19 століття. План споруди розробив відомий львівський архітектор Юліан Октавіан Захаревич. Він намагався створити таку будівлю, яка не була б подібна до християнських святинь і тому вибрав мавританський стиль, який, за його словами, був «виразом почуттів і духу Мойсеєвої релігії». Будівельними роботами керували чернівецькі архітектори Антон Фіала та Йоганн Грегор, каменярські роботи виконувалися під керівництвом Лауренса Кукурудзи, металеві конструкції виготовили в майстернях ерцгерцога Альбрехта в Устроні в Галичині. Зводили Темпль упродовж 4 років. Урочисте відкриття і освячення Темплю відбулося 4 вересня 1877 року.

У роки Другої світової війни Темпль було підпалено, стіни будівлі встояли, проте внутрішнє оздоблення та покрівлю купола було знищено.

У 50-х роках залишки синагоги намагалися висадити в повітря. Зовнішні стіни будівлі встояли, проте купол було знесено. До будівлі, відбудованої в уцілілих стінах, додали четвертий поверх і двосхилий дах з фронтоном, і в 1959 році в ньому було відкрито кінотеатр «Жовтень», перейменований в 1992 році в «Чернівці». Сучасна будівля мало схожа на колишню, хоч і зберегла деякі його зовнішні обриси.

Читайте також:

У Чернівцях відбулися урочистості до Дня міста (фоторепортаж)
Чернівці у першу суботу жовтня відзначають День міста. Цьогоріч святкують 616-ту річницю з дня першої писемної згадки про Чернівці. З цієї нагоди у Культурно-мистецькому центрі ім. Івана Миколайчука ...
Міський голова Роман Клічук привітав чернівчан із Днем міста (відео)
Привітання міського голови Романа Клічука з Днем міста Чернівців. «Дорогі чернівчани! Кожен куточок наших славних Чернівців дихає історією великої культури, багатовікових традицій та людських доль...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано