У Чернівцях відкрили виставку археологічних старожитностей, знайдених під час досліджень церкви Вознесіння Господнього в Лужанах (фото)

Пошук
UA EN

У Чернівцях відкрили виставку археологічних старожитностей, знайдених під час досліджень церкви Вознесіння Господнього в Лужанах (фото)

Культура
28.09
12:15

Поділись новиною:

У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку унікальних археологічних артефактів, знайдених під час розкопок на подвір’ї чи не найдавнішої буковинської церкви Вознесіння Господнього в Лужанах — одного з небагатьох середньовічних мурованих храмів краю.

Про історію церкви й дослідження на території храму, які були проведені ще у 2009 році експедицією під керівництвом професора, доктора історичних наук Сергія Пивоварова розповів безпосередній учасник тієї експедиції — провідний науковий співробітник краєзнавчого музею, кандидат історичних наук, асистент кафедри всесвітньої історії Микола Ільків.

«Святинь на буковинській землі багато, але поміж них особливо виділяється Лужанська церква, яка є унікальною. 15 років пройшло із часу нашої експедиції, і багато що вже призабулося, але багато знайдених тоді експонатів відвідувачі побачити за цей час не змогли — вони перебували у фондах музею і вивчалися. Тепер це стало можливим.

У процесі досліджень стало зрозуміло, що колись навколо церкви був великий цвинтар — загалом зафіксовано майже 200 поховань. Багато поховань супроводжували особисті прикраси — бронзові та срібні сережки, майстерно виконані срібні та бронзові персні, металеві посрібнені та позолочені кулясті ґудзик тощо. У похованнях також були знайдені й монети, найдавніші з яких — срібні денарії угорського короля Матяша Хуньяді 1458–1492 років», — розповів Микола Ільків.

Крім старожитностей відвідувачам заходу презентували тематичний буклет.

Фото: Тарас Піц

Нагадаємо, у Центрі культури «Вернісаж» відбулося урочисте відкриття VI Всеукраїнської трієнале «Український фолькмодерн».

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Футбольний клуб «Буковина» виграв у домашньому матчі проти закарпатського «Миная»: який рахунок
У суботу, 28 вересня, футбольний клуб «Буковина» виграв у матчі 9-го туру Першої ліги проти «Миная» із Закарпаття. Поєдинок, який чернівецька команда грала вдома, закінчився із рахунком 2:1 на корист...
Спорт
28.09
14:53
Фестиваль меду і трав’яного чаю триває в Чернівцях (фото)
У Чернівцях на Центральній площі цими вихідними, 28–29 вересня, триває щорічний Фестиваль меду і трав’яного чаю. До уваги відвідувачів фестивалю-ярмарку — виставка та продаж ме...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано