Як правильно публікувати фото загиблих чи постраждалих внаслідок російських обстрілів

Пошук
UA EN

Як правильно публікувати фото загиблих чи постраждалих внаслідок російських обстрілів

Війна
27.09
19:54

Поділись новиною:

Після масованого російського обстрілу Львова 4 вересня мережею ширилось не одне фото з місця удару. Серед них зокрема фото дитини, яку рятувальники дістають з-під завалів, а також закривавленого, як стало відомо потім, Ярослава Базилевича, який того дня втратив усю родину. У мережі опісля розгорілися палкі дискусії щодо доцільності поширення світлин, на яких зображені загиблі й постраждалі люди.

Фото: Андрій Садовий/Telegram

Юрист ГО «Інститут масової інформації» Роман Головенко пояснив проєкту «Війна і журналісти», що фотографувати людей на вулиці можна, не питаючи дозволу наперед, але потрібно припинити, якщо людина проти зйомки. Це вказано в частині 1 статті 307 Цивільного кодексу України.

Якщо ж ідеться про постраждалих від обстрілів, то теоретично сфотографована людина може апелювати, у тому числі й згодом у суді, до того, що вона не розуміла що відбувається і не бажала потрапити на сторінки медіа в такому вигляді (або не усвідомлювала, що потрапить).

Крім того, за словами Головенка, у законодавстві можливість зробити фото людини на вулиці і розповсюдити його розведена по різних статтях Цивільного кодексу, а в статті щодо вже поширення фото немає винятку щодо відсутності потреби в дозволі (як для фото на вулиці).

«Тобто загальна вимога до поширення всіх фото: “Фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи, …” (ч. 1 ст. 308 Цивільного кодексу України)», – пояснив він.

Медіаюрист радить питати потерпілих від обстрілів, чи не проти вони того, що фото з їхніми зображеннями поширять, або робити фото так, щоби  потерпілих на них не можна було впізнати (зі спини тощо). Фахівець додає, що питати дозволу в людей варто вже тоді, коли вони відійшли зі стану шоку.

Рекомендації щодо публікації фотографій людей, які загинули внаслідок агресії Росії, надала й Комісія з журналістської етики.

«Журналісти і працівники медіа зобов’язані у своїй роботі дотримуватись кодексу професійної етики. Проте сьогодні, коли український журналіст є не лише журналістом, а й громадянином держави, яка потерпає від ворожої агресії, питання, чи доречним є висвітлення російських воєнних (міжнародних) злочинів саме в такому форматі, може бути дискусійним», – зазначили в КЖЕ.

У Комісії вказують, що під час фіксування наслідків ракетних ударів або інших злочинів Росії дотримання всіх формальностей (отримання згоди на публікацію від постраждалих або від рідних і близьких загиблих) почасти робить неможливим якісне й вчасне висвітлення таких подій, тому журналісти й редактори ухвалюють непросте рішення показати те, чого не показали б за звичайних обставин.

Що радить Комісія з журналістської етики

  • Якщо людина, яка постраждала від злочинних дій Росії, відмовляється від публікації своїх слів, фото чи відеоматеріалів, або ж просить видалити вже опубліковані, її запит потрібно виконати, проте це не стосується фактів і спостережень журналіста, який побував на місці події. 
  • Не слід зловживати натуралістичними зображеннями або жахливими подробицями, які можуть травмувати як рідних, близьких і знайомих жертви або постраждалої людини, так і аудиторію. Оприлюднення подібних матеріалів можливе лише тоді, коли без них картина у публікації буде неповною.
  • Чи не найважливішою, з юридичного погляду, є категорія публічного інтересу в опублікованих фотоматеріалах. Місця обстрілів також можуть підпадати під журналістський виняток щодо обробки персональних даних без згоди, зважаючи, що емоційний стан потерпілого навряд дозволяв йому адекватно сприймати дійсність навколо і заперечувати проти зйомки.
  • Метою дій журналіста, який висвітлює наслідки злочинів Росії, має бути не видобування з аудиторії емоцій і не спонукання її до будь-якої реакції, а повне і правдиве висвітлення події.
  • Варто пам’ятати, що документування і висвітлення міжнародних злочинів Росії — різні речі. Не всі матеріали, у яких зафіксовані наслідки і розповіді свідків, слід негайно публікувати у медіа. Їх можна передати в одну з організацій, які займаються цим професійно.

Читайте також:

У Чернівцях ремонтують два водопроводи: на якому етапі роботи
Частина Чернівців у районі вулиці Героїв Майдану залишилась без води через прогнилу трубу. Десять метрів водогону, на якому часто виникали витоки, замінили. Він забезпечував водою жителів центральної...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на вересневу сесію (фоторепортаж)
У четвер, 26 вересня, у ратуші відбулося чергове сесійне засідання Чернівецької міської ради. На порядку денному – майже пів сотні питань. Засідання розпочалося пізніше, аніж планувалося, оскільки в ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано