Чи можна відчути землетрус з румунської Вранчі у Чернівецькій області: пояснення науковця

Пошук
UA EN

Чи можна відчути землетрус з румунської Вранчі у Чернівецькій області: пояснення науковця

Поділись новиною:

Румунію 6 вересня сколихнув землетрус силою 5,5 балів за шкалою Ріхтера. Його зафіксували в районі Вранча, що за 130 км від кордону з Україною. Підземні поштовхи відчули в Молдові, Болгарії, а також в деяких областях України.

У Чернівецькій області водночас цього землетрусу сейсмологи не реєстрували. Проте деякі буковинці написали у соцмережах, що відчули підземні поштовхи. 

«Можливо, на північному сході Чернівецької області він міг відчуватися. Це територія Сокирянського району, можливо, частина Кельменецького району. Чернівці розташовані на північ району Вранча. Сейсмічні хвилі з того району проходять під Карпатами, де енергія поглинається і вони у півтора раза стають слабшими. Тобто, якщо там було 12 балів, то у Чернівцях може бути тільки 8, якщо там було 6, то у нас, відповідно, 4», – пояснив журналістам С4 провідний фахівець навчально-наукової геофізичної обсерваторії ЧНУ ім. Ю. Федьковича Андрій Николаєв.

У Чернівецькій області найбільше землетрусів трапляються у Новодністровську через особливість земної кори та наявність водосховища.

Найсильніші землетруси за історію Буковини траплялися у, 1729, 1940 та 1977 роках. Тоді вони досягали від 5 до 7 балів за шкалою Ріхтера. Сейсмологи кажуть, щоб спрогнозувати землетрус – відстежують зміни земної кори. Але сказати точну дату, коли станеться наступний, неможливо. 

Андрій Николаєв додає, що Буковина і Чернівці перебувають у сейсмологічній зоні, тому ймовірність 8-бальних землетрусів для області є великою.

Нагадаємо, у Чернівецькій області землетрус востаннє фіксували вранці 23 листопада на території Новоселицької громади. Його магнітуда склала 2,0 за шкалою Ріхтера.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Вранці у Чернівцях горів хімзавод (фото)
Уранці 19 вересня у Чернівцях спалахнула пожежа на хімзаводі. Горіло складське приміщення. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області....
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано