Як вчасно розпізнати рак шкіри та в яких випадках треба звертатися до фахівців: поради медиків

Пошук
UA EN

Як вчасно розпізнати рак шкіри та в яких випадках треба звертатися до фахівців: поради медиків

Здоров'я
17.09
17:29

Поділись новиною:

Рак шкіри – одне з найпоширеніших онкозахворювань. Попри те, що всі новоутворення на шкірі видно одразу, звернення до лікарів у запущеній формі – часте явище.

Як вчасно розпізнати рак шкіри та не пропустити свій шанс на одужання, журналісти С4 розпитали фахівців у новому випуску програми «Здоров’я у фокусі».  

Сучасні лікарі користуються портативними дерматоскопами та цифровими апаратами, які збільшують меланому до 200 разів, а точність діагнозу онкологам допомагає встановлювати штучний інтелект. Буковинський клінічний онкоцентр такий надсучасний цифровий дерматоскоп закупив декілька років тому. Він єдиний на Буковині. 

«За допомогою цього цифрового дерматоскопа можна зі 100% достовірністю визначати злоякісність перебігу чи доброякісність того чи іншого новоутворення, які розташовані на шкірі. У Чернівцях та Чернівецькій області – це єдине обладнання», – говорить генеральний директор Буковинського клінічного онкологічного центру Ігор Малишевський.

Лікар хірург-онколог Олександр Куцак каже, що завдяки такому обладнанню можна виявляти захворювання на нульовій стадії.

«Звичайно, аналізується вся шкіра і всі невуси. Не обов’язково всі невуси потрібно видаляти, але при детальному огляді ми можемо зловити так зване “гидке каченя”, яке нам не сподобається або певні ознаки – це ціла наука. У мене були такі випадки, коли я зловив за допомогою такого маленького дерматоскопа ранню меланому. Людину прооперували, і пацієнт здоровий», – розповідає фахівець.

Перші ознаки формування онкоклітин на шкірі в онкоцентрі на сучасному обладнанні виявляють при профілактичному огляді. Якщо у вас на шкірі є те, що викликає дискомфорт – проконсультуватися у лікаря-онколога не завадить. А щорічні профілактичні огляди можуть попередити рак шкіри. За новоутвореннями на тілі лікарі спостерігають до шести місяців або видаляють їх одразу за погодженням з пацієнтом. 

Виявити рак шкіри на ранніх стадіях пацієнти можуть і в домашніх умовах. Звертати увагу потрібно на розмір та колір родимок чи невусів, а ще на новоутворення, які довго не загоюється.

«На сьогодні рівень обізнаності пацієнтів зростає, відповідно вже частіше звертаються до фахівців з приводу певних новоутворень, які турбують. Є певний алгоритм діагностики – A.B.C.D.E. Це англійська абревіатура, за допомогою якої пацієнт безпосередньо може зробити діагностику вдома. “A” – це асиметрія, тобто новоутворення клінічно асиметричне, нерівномірне, не кругле, воно може дещо відрізнятися від звичайного новоутворення. “В” – це краї не чіткі, нерівні, обірвані. “C” – це колір, тобто наявність більше ніж одного кольору: може бути коричневий, блакитний, синій відтінок, навіть певні відтінки червоного, фіолетового. Це вже має насторожувати пацієнта. “D” – це діаметр. За цим правилом новоутворення має бути понад шість міліметрів, але, як ми знаємо, меланоми інтіту може бути навіть два три міліметри в діаметрі. “Е” – це “еволюшн”, тобто новоутворення змінюються з часом», – зазначає лікарка хірург-онколог Вікторія Федорук.

Всесвітня організація охорони здоров’я констатує збільшення випадків меланоми. Попри це завдяки ранній діагностиці та сучасному обладнанню покращується статистика й відсоток пацієнтів, які побороли меланому та інші види раку шкіри.

Читайте також: Лікарі спостерігають збільшення кількості ускладнень онкології після видалення новоутворень на шкірі в косметологів.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Вранці у Чернівцях горів хімзавод (фото)
Уранці 19 вересня у Чернівцях спалахнула пожежа на хімзаводі. Горіло складське приміщення. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області....
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано