Як у місті Вашківці бійці відновлюються після поранень на фронті та проходять реабілітацію

Пошук
UA EN

Як у місті Вашківці бійці відновлюються після поранень на фронті та проходять реабілітацію

Війна
09.07
13:01

Поділись новиною:

У місті Вашківці Чернівецької області працює реабілітаційний центр для поранених військових, які втратили кінцівки під час виконання бойових завдань. Тут пацієнтів готують до протезування.

Знімальна група С4 відвідала реабілітаційний центр та поспілкувалася з військовими, які там проходять лікування.

Військовослужбовець Микола Зубко із Сумщини зазнав тяжких ушкоджень ніг у бою під Бахмутом. Реабілітацію у Вашківецькій лікарні проходить вже рік.

«Я думав, що це раз-два – і поставлять на ноги. Але травма дійсно тяжка, однієї ноги не стало, а друга була дуже серйозно розбита, тому затягнулось на тривалий час», – говорить військовослужбовець.

У Вашківецькій лікарні реабілітації та паліативної допомоги нині перебуває понад 50 військових. Серед них – Дмитро Волков, який воював на Бахмутському, Авдіївському та Харківському напрямках. Отримав осколкове поранення під час бойового завдання. 

«Пощастило, що побратими були поряд, надали допомогу і вивезли. Тут уже два тижні займаюся, рука вже має здвиги амплітудні. А нога поломана, щось із нервами, бо не відчуваю її. Також будем займатися», – каже боєць.

З пацієнтами-військовими у Вашківецькій лікарні працюють психологи, фізичні терапевти й ерготерапевти. Це фахівці, які допомагають пацієнту повернути навички самообслуговування.

«У більшості хлопців є ампутовані кінцівки, які ті втратили під час бойових дій. У нас в лікарні проводять повний курс реабілітації, плюс протезування. У пацієнтів з ампутованими кінцівками реабілітація може тривати навіть до шести місяців, тобто до тих пір, поки він повністю не опанує протези й навчиться правильно ходити. Інші ж реабілітуються від місяця до трьох, залежно від важкості травм», – розповідає директор Вашківецької лікарні реабілітації та паліативної допомоги Олег Мамалига.

У лікарні планують збільшити кількість ліжкомісць, але поки немає фінансової можливості. Медзакладу допомагають благодійні фонди, які закуповують ліки та необхідне медичне обладнання. Водночас протези, вартість яких коливаються від 400 до 600 тисяч гривень, фінансує держава.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що ветерани в Україні можуть отримати безкоштовні засоби реабілітації.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У центрі Чернівців замінюють стару фасадну підсвітку: на яких історичних будівлях оновлюють освітлення
У центрі Чернівців замінюють стару фасадну підсвітку на будинку-кораблі та базиліці Воздвиження Всечесного Хреста Господнього. Працівники «Міськсвітла» встановлюють нові світлодіодні прожектори, які ...
У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано