Не вірив, що вдруге застане війну: історія 99-річного чернівчанина Григорія Панчука

Пошук
UA EN

Не вірив, що вдруге застане війну: історія 99-річного чернівчанина Григорія Панчука

Війна
02.02
13:50

Поділись новиною:

У 97 років Григорій Панчук разом зі сім’єю застав початок повномасштабного вторгнення 2022 року у Чернівцях. Це друга війна, свідком якої він є. 

Про це Григорій Панчук розповів журналістам С4.

«Я ніколи б нікому не повірив, що буде війна. Що Росія нападе. А вот так, як каже історія, що у кожному столітті народжуються нелюди. Гітлер також, нелюд такий появився. На наших землях був Сталін, хотів побудувати комунізм. Гітлер хотів захопити весь світ. А тепер ще один нелюд з’явився – Путін», – розповідає чоловік.

Григорій Панчук народився 30 січня 1925 року на Хмельниччині. Коли йому було 15 років, розпочалась Друга світова війна. Пригадує, що тоді Україна постраждала найбільше.

«І вже в суботу, то вже субота була, йшли в сторону границі, прожектора там туда-сюда маячили, та ми майстера питаєм шо це, це занятіє, але ми діти  нам вже по 15-16 років то соображали трохи. Тай каже “мабуть, війна”, і лягли спати. А в 4 часа гримить, 12 кілометрів від кордону. Там видно на пограниці вже бої були. І все зарево, сонце сходить тут, а там все горить, і кажуть, що там сонце сходить», – ділиться спогадами чернівчанин.

9 січня 1943 року Григорія Панчука призвали до армії. Направили на короткострокове навчання, де готували молодших лейтенантів.

«Ще повезло нам, бо був травень, а літом мали на фронт відправляти, але ж не відправляли і готовили нас на фронт. Значить в зимнє время, сніг випав, нас на поле, по-пластунськи повзать, вставать, туда-сюда, ну, словом, мали на фронт отправить зимой», – каже Григорій Панчук.

Після війни пішов навчатися у залізничний технікум. Тоді й зустрів майбутню дружину.  

«Дружину я зустрів, коли я працював у технікумі. Тоді були вибори різні. То я тоді роздавав різні бюлетені, а моя майбутня дружина в інституті поряд вчилась. Вона з дівчатами приходили голосувати. Так ми і познайомились. Потім я почав ходити до неї у гості. Так у 55-ому році ми одружилися», – говорить чоловік.

У шлюбі пара прожила 66 років. У 2021 році дружина померла. З 1978 по 1993 рік Григорій Денисович працював викладачем у спецшколі №3.

«22 роки я працював в училищі. У 89-ому я з училища перейшов у школу. Там навчав будівельній роботі. Діти там хоть були і фізично сильні, але були що не хотіли нічого робити. Але потрібно було знайти спільну мову з кожним окремо. У мене в групі завжди було 8-10 людей», – зазначає Григорій Панчук.

З усмішкою Григорій Панчук згадує про своїх учнів. Час від часу зустрічається з ними на вулиці. 

«”Григорій Денисович!” – кричить мені. – “Ви мене пам’ятаєте?” А йому вже 60 з гаком там. Кажу, що лице знайоме, але не пам’ятаю. То все мої хлопці. 14-15 років було. А зараз вже дідусі», – розповідає чернівчанин.

Зараз Григорію Панчуку 99 років. У нього є донька Тетяна, онучка Міла та правнук Тихон. 

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У 25 закладах середньої освіти Чернівецької області створять осередки викладання предмета «Захист України»
На Буковині створять 25 осередків викладання предмета «Захист України» на базі закладів середньої освіти. На реалізацію цієї програми Чернівецька область отримала з державного бюджету понад 65 млн гр...
У Чернівцях відкрили XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz (фоторепортаж)
У п'ятницю, 6 вересня, відбулося відкриття XV Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz. Фестиваль триватиме до 8 вересня. У фестивалі беруть участь автори не тільки з України, а й з Австрі...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано