Чернівці: колись і тепер. Який вигляд мав будинок Матильди в Чернівцях на початку ХХ століття

Пошук
UA EN

Чернівці: колись і тепер. Який вигляд мав будинок Матильди в Чернівцях на початку ХХ століття

Поділись новиною:

Старе фото відзняте орєнтовно 1900 року, нове — 2024 рік.

Колишній «Mathilden Hof» (будинок Матильди) по вулиці Головній, 42. Перебудований в 1900 році. Праворуч видніється вежа ратуші (споруджена у 1843–1847 роках).

Власниками будинку були Михайло, Марія, Владислав, Стефанія, Йоганн та Станіслава Ромашкани. Після кількох перепродажів його власницею в 1899 році стала Матильда Бориславська — дружина міського радника. Назва «будинок Матильди» часто траплялася в рекламі початку ХХ століття. За цим ім’ям будівля дійшла до нашого часу.

У 1900 році будинок було перебудовано в стилі сецесії за проєктом архітектора Макса Моргенштерна, про що свідчить дата на будинку. Будував його не менш знаний архітектор та будівничий Соломон Зальтер. Цікаво, що подібний фасад має ця будівля і з боку вулиці Івана Франка, а його подвір’я-пасаж було донедавна перекрите скляним дахом.

Давнє фото з колекції Едварда Туркевича. Сучасне фото: Тарас Піц.

Використано матеріали з книги «CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості» (автори Леся Щербанюк, Ігор Мельник, Олег Любківський).

Нагадаємо, раніше ми показували, який вигляд мала вулиця О. Кобилянської в Чернівцях на початку ХХ століття.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

З фронтових територій в Україну повернули тіла 501 полеглого захисника
В Україну з фронтових територій та росії репатріювали тіла українських захисників. Додому вдалося повернути 501 полеглого військового. Про це пише С4 з посиланням на Координаційний штаб з питань п...
Війна
18.10
16:14
Вилучили 13 тисяч пачок цигарок: на Буковині викрили контрабандиста
У Чернівецькій області правоохоронці викрили контрабандиста. У чоловіка вилучили 13 тисяч пачок цигарок без марок акцизного збору. Про це пише С4 із посиланням на відділ комунікації поліції Чернів...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано