Економія тепла та збереження довкілля: у Чернівцях завершили реалізацію програми співпраці з НЕФКО (фоторепортаж)

Пошук
UA EN

Економія тепла та збереження довкілля: у Чернівцях завершили реалізацію програми співпраці з НЕФКО (фоторепортаж)

Поділись новиною:

Утеплювати школи та садочки за програмою НЕФКО у Чернівцях розпочали з 2018 року. За цей час встигли зробити понад 30 об’єктів.

Про це повідомляють репортери С4.

У закладах утеплювали фасади, стіни, покрівлі й підлоги. Обсяг робіт на кожному об’єкті відрізнявся, залежно від будівлі. Так, 13 ліцей є одним із найбільших у місті. Ремонт тут тривав понад два роки. 

«Критично було не в усіх класах. Коли приходив енергоаудит з тепловізором, то в нас були такі батареї, де три ребра гарячі, а три – холодні. Найхолодніше було в спортзалі: там було 12 градусів. Зараз це комфортне середовище, щоб займатися спортом, відповідно до санітарних вимог має бути від 17 до 20 градусів, тому що діти бігають, рухаються», – каже директорка Чернівецького ліцею №13 Любов Яворська.

У навчальному закладі встановили індивідуальний тепловий пункт і повністю оновили батареї.

«Я пам’ятаю, які старі були батареї. Ми коли замовляли промивку системи, стільки шлаку виходилоЗараз радіємо, що система внутрішня не пересікається з зовнішньою, подача тепла відбувається незалежно до теплообмінника. Вода в батареях чистесенька, все добре», – зазначає Яворська.

Завдяки ремонту у навчальному закладі не лише врегулювали температуру в приміщеннях, а ще й вдвічі заощадили на опаленні. Та якщо в одних закладах освіти до реалізації програми було холодно, в інших страждали від того, що батареї перегрівали.

«На той час в групах було 30-35 градусів тепла, значні витрати саме по теплу були. А коли вже модернізували систему опалення, зробили своє ІТП, змінили всі батареї, то звичайно, зараз ми регулюємо температуру. У нас в приміщеннях 20 градусів, так як має бути по нормі. І значна економії – на цей рік ми зекономили десь близько 150 тисяч гривень», – розповідає директорка Чернівецького ДНЗ №8 «ДивоСад» Тетяна Пецей.

У рамках Програми зеленого відновлення у школах та садочках встановили нові двері та вікна, а ще вдосконалили систему вентиляції. 

«У кожному класному приміщенні встановлені рекуператори. Тобто вчителі в кожному приміщенні мають пристрій, який дає їм можливість запускати повітря в вентиляцію, для того, щоб йшов постійно рух повітря. Учора нам якраз подали тепло і наразі ми вже проводимо роботи щодо зменшення температури, ми маємо можливість коригувати температури в окремому приміщенні», – зауважує директорка Чернівецького багатопрофільного ліцею №4 Анжела Починок.

У ліцеї №4 для повної енергомодернізації ще необхідно замінити дах. Ці роботи планують зробити наступного року у рамках програми «Комфортне місто». Між тим, завдяки співфінансуванню Чернівецької міської ради, НЕФКО, Королівства Швеції та Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля, у теплі та комфорті нині перебуває щонайменше 40 тисяч людей.

«Якраз один з тих результатів, на який ми б’ємо – це соціальний ефект, оскільки величезна кількість дітей з числа ВПО навчаються в закладах освіти, тобто навантаження на них збільшилося. Якщо ми говоримо про школи, то понад 2 тисячі дітей навчається і десь вдвічі менше відвідують дошкільні заклади в територіальній громаді», – каже начальниця управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук.

Термомодернізація громадських будівель дозволила зекономити бюджету громади майже на 70 млн грн на рік. За словами заступника Чернівецького міського голови Василя Зазуляка, це дороговартісний проєкт, тому він став можливим завдяки кредиту від НЕФКО у розмірі 4,4 мільйона євро. Також міська рада отримала грант у розмірі 3,8 мільйона євро, а ще місто долучилося і вклало 2,6 мільйона євро.

Представники НЕФКО наголосили, що у Чернівцях наразі один найбільших показників по різних містах, з якими працює фонд. Тож завдяки активній участі міської ради у реалізації проєктів, донори готові й надалі підтримувати зелені проєкти в Україні, зокрема в Чернівцях. 

Фото: Тарас Піц.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях розповіли про черговий фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» і представили нову виставу (фото)
У Драмтеатрі Кобилянської відбулася пресконференція з нагоди 16 фестивалю комедії «Золоті оплески Буковини», що відбуватиметься в Чернівцях із 23 по 27 жовтня. «Ми дуже пережив...
У Чернівцях з 18 жовтня почнуть опалювати житлові будинки
Чернівецька міська рада вирішила почати опалювальний сезон для населення з 18 жовтня. Про це повідомив заступник міського голови Василь Зазуляк, пише С4. За його словами, рішення ухвалили н...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано