Гепатит А на Буковині: медики розповіли, чи є хворі в області та як вберегтися від недуги

Пошук
UA EN

Гепатит А на Буковині: медики розповіли, чи є хворі в області та як вберегтися від недуги

Здоров'я
02.11
11:51

Поділись новиною:

У двох сусідніх областях зафіксували випадки інфікування на гепатит А. У Вінницькій області через спалах недуги оголосили надзвичайну ситуацію, кількість хворих за останніми даними сягнула 207 людей. Також сім людей з гепатитом А виявили у Івано-Франківській області, проте спалаху в регіоні наразі не спостерігають.

Репортери С4 дізнавалися, що це за хвороба, як від неї вберегтися і чи є наразі у Чернівецькій області випадки інфікування гепатитом А.

Що таке гепатит А

Вірусний гепатит А – це гостра інфекційна хвороба, яка вражає печінку. Вірус передається від людини до людини побутовим шляхом, а інкубаційний період хвороби у середньому триває від 15 до 30 діб і може збільшуватись або скорочуватись.

«Хвороба може перебігати як безсимптомно, так і у жовтяничному вигляді. Людина заразна протягом всього інкубаційного періоду і протягом всього жовтяничного періоду», – розповідає начальниця підрозділу інфекційних хвороб Валентина Миндреску.

Лікують гепатит у напівліжковому (палатному) режимі з  дотримання дієти. Хворі, зі слів лікарки, мають вживати достатню кількість рідини і вітамінів.

Способи передачі та симптоми недуги

Хвороба передається через немиті руки, воду, яка заражена вірусом гепатиту A, та продукти побуту. Можна заразитись і від прямого контакту з хворою людиною.

«Якщо з’явився один інфікований, хвороба може розповсюдитись. Якщо хворий готує їжу комусь, наприклад своїй сім’ї, то розповсюдження відбувається до 100%», – каже лікар-терапевт Міської поліклініки №1 Марія Маньковська.

Основними симптоми, за якими виявляють гепатит А, є важкість в підребер’ї, слабкість, втомленість, біль у животі, ломота в суглобах, кістках та м’язах. 

Як вберегтися від гепатиту

Лікарі зазначають, що для того, аби вберегтися від зараження потрібно ретельно стежити за особистою гігієною. Так, лікар-гастроентеролог Ельвіра Мороз радить після вбиральні завжди мити руки великою кількістю води.

Також лікарка рекомендує уникати вживання продуктів, які беруть безпосередньо з відкритих водойм і проходять низьку термічну обробку, до прикладу, мідії або молюски. Також медики наголошують на тому, що воду потрібно кип’ятити від 10 до 20 хвилин, оскільки вірус є дуже стійким.

Окрім цього, методом попередження хвороби є вакцинація. Валентина Миндреску зауважує, що щеплення обов’язково рекомендується тим, хто багато подорожує, особливо у країни з низьким рівнем санітарної культури.

Ситуація на Буковині

За словами завідувачки інфекційного відділення №2 Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні Лариси Гук, цьогоріч у медичному закладі випадків гепатиту А ще не виявляли, втім минулого року у відділені лікували шістьох людей з такою хворобою.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях розповіли про черговий фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» і представили нову виставу (фото)
У Драмтеатрі Кобилянської відбулася пресконференція з нагоди 16 фестивалю комедії «Золоті оплески Буковини», що відбуватиметься в Чернівцях із 23 по 27 жовтня. «Ми дуже пережив...
У Чернівцях з 18 жовтня почнуть опалювати житлові будинки
Чернівецька міська рада вирішила почати опалювальний сезон для населення з 18 жовтня. Про це повідомив заступник міського голови Василь Зазуляк, пише С4. За його словами, рішення ухвалили н...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано