Стало відомо, яка хвороба найчастіше стає причиною смертності в Чернівецькій громаді

Пошук
UA EN

Стало відомо, яка хвороба найчастіше стає причиною смертності в Чернівецькій громаді

Здоров'я
04.10
12:50

Поділись новиною:

Онкологічні захворювання увійшли в трійку найпоширеніших хвороб і причин смертності серед жителів Чернівецької громади. Через пізнє звернення пацієнтів до лікарів, у них цю недугу діагностують уже ІІІ або ІV стадії, які призводять до летальних випадків.

Про це пише С4 із посиланням на Управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради.

Як зазначають у відомстві, онкологічна служба Чернівців представлена чотирма онкологічними кабінетами, які обслуговують 261 713 пацієнтів (дорослого населення). Медичну допомогу з питань онкології дорослому населенню міста надають у КНП «Міська поліклініка №1» ЧМР, КНП «Міська поліклініка №2» м. Чернівці, КНП «Міська поліклініка №3» ЧМР та КНП «Центральна міська клінічна лікарня» м. Чернівці (вул. І. Підкови, 14).

За шість місяців у Чернівцях медичним наглядом лікарів-онкологів охоплено 8 848 осіб, з яких уперше виявлено захворювання у 231 особи (107 — чоловіки, 124 — жінки). З яких у 93-х осіб — занедбані форми раку, з них у 17-ти — візуальна форма III–IV стадії (18%).

Найпоширеніші локалізації злоякісних новоутворень:

  • система травлення — 27,
  • легені — 20,
  • молочні залози — 20,
  • органи жіночої репродуктивної системи — 15,
  • щитоподібна залоза — 11,
  • сечостатева система — 10.

Відтак, управління охорони здоров’я посилює моніторинг ранньої діагностики та лікування онкологічних захворювань. Особливий акцент для лікарів первинної мережі, акушер-гінекологів, дерматологів, стоматологів, отоларингологів до візуальних форм раку, формування та обстеження груп ризику.

Згідно з програмою медичних гарантій, для пацієнтів із підозрою на онкозахворювання або вже із встановленим діагнозом, безоплатними є такі послуги:

Діагностика

У програмі медичних гарантій передбачено шість досліджень для раннього виявлення раку. Це мамографія, цистоскопія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія та гастроскопія.

Хіміотерапевтичне та радіологічне лікування

Пацієнт із підтвердженим онкологічним діагнозом має право на безоплатне лікування в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, МРТ і КТ). А також ліки, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення. При радіологічному лікуванні для пацієнта безоплатними є променева терапія, забезпечення медичними виробами для проведення радіотерапії та витратними матеріалами, супровідну медикаментозну терапію.

Хірургічне лікування

Якщо пацієнту необхідне хірургічне втручання — воно також безоплатне й покривається пакетом «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах». У безоплатну допомогу включена анестезія, усі витратні матеріали та обстеження.

Ліки

Пацієнти з онкологією забезпечуються ліками за кількома напрямами:

  • це дороговартісні ліки, які централізовано закуповує держава;
  • пацієнти в стаціонарі забезпечуються безоплатними ліками з Національного переліку;
  • з 1 вересня 2023 року паліативні пацієнти отримують знеболювальні препарати за програмою «Доступні ліки». До програми реімбурсації увійшли шість препаратів Морфіну в таблетках. Пацієнти отримують їх за електронним рецептом сімейного або лікуючого лікаря в аптеках, які мають договір із НСЗУ;
  • також онкологічні пацієнти отримують препарати за рецептами лікарів згідно з Додатком 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. №1303.

Нагадаємо, упродовж жовтня в кількох громадах Буковини працюватиме виїзна бригада Чернівецької міської дитячої поліклініки. Медики надаватимуть безкоштовні стоматологічні консультації для дітей.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Вранці у Чернівцях горів хімзавод (фото)
Уранці 19 вересня у Чернівцях спалахнула пожежа на хімзаводі. Горіло складське приміщення. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області....
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано