Чернівецький національний університет святкує 149 років з дня заснування

Пошук
UA EN

Чернівецький національний університет святкує 149 років з дня заснування

Поділись новиною:

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича 4 жовтня відзначає 149 річницю з дня його офіційного відкриття. З 1875 року він декілька разів змінював назву, керівників, відкривалися нові структурні підрозділи, а у його стінах здобули вищу освіту сотні тисяч студентів.

Про це пише С4.

Чернівецький університет – один з найстаріших закладів вищої освіти України. Він має декілька корпусів, однак головний, що розташований у будівлі колишньої Резиденції митрополитів Далмації і Буковини, внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО й є головною візитівкою й окрасою Чернівців.

Історія його заснування почалася у 1872 році. Тоді, згідно з даними Чернівецького обласного архіву, депутат краю доктор Костянтин Томащук на засіданні Буковинського сейму висунув і обґрунтував пропозицію про заснування в місті університету.

Університет заснували указом австрійського імператора Франца-Йосифа від 31 березня 1875 року, а урочисте відкриття відбулося 4 жовтня цього ж року. На той час він мав назву Чернівецький університет ім. Франца-Йосифа.

Університет мав три факультети: теологічний, юридичний та філософський і утримувався за державні кошти, за винятком теологічного факультету, який фінансувався за кошти православного релігійного фонду Буковини.

Першим ректором закладу став відомий учений і громадський діяч Костянтин Томащук.

Після розпаду Австро-Угорщини у 1918 році, коли Буковина увійшла до складу Королівської Румунії, університет був реорганізований у румунський і перейменований на честь короля Фердинанда І, пізніше – на честь короля Карла ІІ.

З 13 серпня 1940 року, після входження Північної Буковини до складу УРСР, університет реорганізовано у державний вищий навчальний заклад з українською мовою викладання та поділено на сім факультетів. У 1941-1944 роках університет діяв як румунський.

З 1955 року в університеті було одинадцять факультетів: історичний, філософський, іноземних мов, географічний, біологічний, хімічний, фізико-математичний, економічний, технічний і заочний, була 51 кафедра. Теологічний факультет було ліквідовано. Запроваджене заочне й вечірнє навчання та аспірантуру.

Ім’я визначного буковинського письменника Юрія Федьковича університет почав носити у 1989 році, а статус національного йому надали у 2000 році.

Нині у закладі функціонують два Навчально-наукові інститути: біології, хімії та біоресурсів та фізико-технічних і комп’ютерних наук, 10 факультетів: географічний; економічний; іноземних мов; історії, політології та міжнародних відносин; архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва; педагогіки, психології та соціальної роботи; математики та інформатики; філологічний; факультет фізичної культури та здоров’я людини, юридичний; коледж. Усього в закладі налічується 73 кафедри.

Освітній процес і наукову роботу забезпечує 1100 викладачів: 160 професорів, докторів наук, 15 академіків Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України та Академії наук вищої школи України; 5 лауреатів Державних премій; 39 – відзначені державними нагородами; майже 750 доцентів, кандидатів наук.

У травні 2024 року в університеті обрали нового ректора. Ним став колишній декан економічного факультету Руслан Білоскурський.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На Буковину з Донецької області евакуювали ще 45 людей
Увечері 3 жовтня в Чернівецьку область прибув черговий евакуаційний потяг. З Донеччини на Буковину вивезли ще 45 людей. Про це пише С4 із посиланням на Telegram-канал начальника Чернівецької ОВА Р...
Війна
03.10
20:31
Міський голова Роман Клічук провів щомісячну пресконференцію: головні заяви (фоторепортаж)
У четвер, 3 жовтня, відбулася традиційна щомісячна пресконференція міського голови Романа Клічука. Мер підсумував роботу міста у вересні та відповів на запитання журналістів, які найбільше турбують ч...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано