Здорожчання пального та кінець карантину: яких змін чекати буковинцям з 1 липня

Пошук
UA EN

Здорожчання пального та кінець карантину: яких змін чекати буковинцям з 1 липня

Поділись новиною:

На українців з 1 липня очікує низка змін. Зокрема, йдеться про здорожчання пального та водопостачання, індексацію пенсій, кінець карантину та електронні рецепти на «Доступні ліки».

Про це інформує С4.

Ціни на пальне

У вересні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким пільги на пальне діятимуть до завершення воєнного стану, але пізніше 1 липня 2023 року.

Відтак, уже відсьогодні слід очікувати здорожчання палива у зв’язку з тим, що Кабмін повертає довоєнний рівень оподаткування бензину, дизпалива та скрапленого газу.

Зокрема, нині акцизи на бензин і дизель зростуть з 100 євро за тисячу літрів до 213,5 та 139,5 євро, а ПДВ – з 7% до 20%. Таким чином пальне може подорожчати на 6,5 – 11 грн за літр, дизпаливо на 8 грн, скраплений газ – на 3 грн.

Ціни на воду

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила нові тарифи на воду. Зростання вартості водопостачання може стосуватися і чернівчан.

Зокрема, нові тарифи встановили загалом для 33 водоканалів та АТ «Укрзалізниця». Середньозважене зростання склало 32%. У цьому переліку є й КП «Чернівціводоканал».

У нових тарифах врахована компенсація вартості електричної енергії з початку 2023 року, що вплинуло на зростання. Середньозважене зростання склало 32%, по деяких підприємствам – вище середнього.

Індексація пенсій

Традиційно на початку нового місяця уряд індексує пенсії деяким категоріям громадян України. З першого липня вони додаткового отримуватимуть від 100 до 1500 гривень.

Йдеться про колишніх та нинішніх державних службовців, депутатів парламенту, представників органів місцевого самоврядування, а також науковців.

Кінець карантину

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про завершення дії карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу з 1 липня.

Вперше карантин на всій території України запровадили 12 березня 2020-го, після чого уряд неодноразово продовжував його дію.

Напередодні Всесвітня організація охорони здоров’я 5 травня 2023 року оголосила, що COVID-19  більше не вважається глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я.

Ліки за електронним рецептом

З 1 липня лікарські засоби за програмою «Доступні ліки» можна буде отримати лише за електронним рецептом. Винятки – прифронтові і тимчасово окуповані території.

Електронний рецепт виписує лікар, з яким у пацієнта укладена декларація, після особистого прийому чи при дистанційному зверненні пацієнта

Затим на мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці.

Після цього пацієнт йде до будь-якої зручної для нього аптеки, що бере участь у програмі «Доступні ліки». В аптеці повідомляє працівникові аптеки 16-значний номер рецепта, а фармацевт пропонує пацієнтові наявні лікарські засоби на вибір – спочатку безоплатні, а потім із доплатою.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У центрі Чернівців замінюють стару фасадну підсвітку: на яких історичних будівлях оновлюють освітлення
У центрі Чернівців замінюють стару фасадну підсвітку на будинку-кораблі та базиліці Воздвиження Всечесного Хреста Господнього. Працівники «Міськсвітла» встановлюють нові світлодіодні прожектори, які ...
У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано