На Буковині від початку року зафіксували дев’ять випадків хвороби Лайма: чим небезпечна ця недуга

Пошук
UA EN

На Буковині від початку року зафіксували дев’ять випадків хвороби Лайма: чим небезпечна ця недуга

Здоров'я
09.05
14:15

Поділись новиною:

За чотири місяці у Чернівецькій області лікарі зафіксували дев’яти випадків хвороби Лайма. Серед уражених семеро дорослих та двоє дітей.

Про це пише С4 з посиланням на Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Зокрема, від початку 2023 року в області дослідили 92 кліщі, які зібрали на природі. За результатами досліджень, у 13 кліщів виявили борелії – збудника цієї хвороби.

Крім того, з 32 кліщів, знятих із людей, у восьми виявили збудника хвороби Лайма. Наразі в області за чотири місяці зареєстровано дев’ять випадків хвороби Лайма у дорослих та у двох дітей.

За словами завідувачв відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Юрія Падурару, можливість зараження залежить від того, як часто людина оглядає свою тіло, оскільки кліщ може триматися на шкірі до 12 днів

Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через два-три дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах», – зазначив Падурару.

Перші симптоми хвороби

Хвороба Лайма (або бореліоз) – це інфекційна хвороба, яку передають людині кліщі.

Першими симптомами недуги є почервоніння місця укусу, підняття високої температури, а також свербіж. На місця укусу утворюється яскраво-червона пляма, яка має чіткий контур і може збільшуватись у розмірах до кількох десятків сантиметрів.

Чим небезпечна хвороба?

Хвороба Лайма може спричиняти серйозні наслідки для здоров’я людини. Перш за все вона вражає опорно-руховий апарат, внаслідок чого  відбувається одностороннє ураження суглобів.

Затим можуть розпочинатися зброї у серцево-судинної системи. Найнебезпечнішим може бути ураження нервової системи.

Відтак, у разі виявлення симптомів, необхідно одразу звертатися за медичною допомогою, оскільки хвороба може спричинити безповоротні зміни для організму. Хвороба не лікується, тому людина може стати інвалідом, а у гіршому випадку – закінчитись смертю.

Раніше ми писали про те, що в Україні можуть скасувати карантинні обмеження, що були запроваджені через пандемію COVID-19. 

Читайте також:

У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Вранці у Чернівцях горів хімзавод (фото)
Уранці 19 вересня у Чернівцях спалахнула пожежа на хімзаводі. Горіло складське приміщення. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області....
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано